Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Wysoki poziom akryloamidu w partii chipsów warzywnych
Zagrożenie
W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono wysoki poziom akryloamidu w chipsach warzywnych wymienionych w ostrzeżeniu. Na podstawie oceny ryzyka Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego należy uznać, że produkt ten może stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumenta.
Szczegóły dotyczące produktów
Produkt: Go Pure, Chipsy warzywne mix bezglutenowe Bio 40 g
Numer partii: B 277 090784
Data minimalnej trwałości: 04.05.2024
Producent: Yellow Chips B.V., Fabrieksweg 6, NL-8304 AT Emmeloord, Niderlandy
Dystrybutor w Polsce: Eko-Wital Sp. z o.o., Staniewicka 5, 03-310 Warszawa
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli
Firma Eko-Wital Sp. z o.o. rozpoczęła proces informowania odbiorców i wycofywania produktu z obrotu.
Organy urzędowej kontroli żywności monitorują proces wycofywania.
Zalecenia dla konsumentów
Nie należy spożywać partii produktu określonego w tym komunikacie.
źródło: Główny Inspektorat Sanitarny