W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Piękne święta to zdrowe święta

Zdjęcie przedstawia fragment stołu, na którym leży złota gwiazdka, talerz, na talerzu łyżka i widelec, na łyżce złota bombka, na widelcu czerwony łańcuch, obok widelca czerwone pudełko prezentowe

Wigilia i święta Bożego Narodzenia to tradycja i ciepło rodzinnych spotkań. Rozmawiamy, wspominamy i… jemy, jemy, jemy. 

Zapach grzybów, barszczu, bigosu, makowca to znak, że święta tuż, tuż.

Przygotowując te wszystkie potrawy, pamiętajmy, aby przestrzegać kilku prostych zasad.

Pięć kroków do bezpiecznej żywności

  1. Utrzymuj czystość
  • Myj ręce przed kontaktem z żywnością i podczas jej przygotowania.
  • Myj ręce po wyjściu z toalety.
  • Myj i odkażaj wszystkie powierzchnie i sprzęty wykorzystywane podczas przygotowania żywności.
  • Chroń kuchnię i żywność przed owadami i innymi zwierzętami.
  1. Oddzielaj żywność surową od ugotowanej
  • Oddzielaj surowe mięso, drób, owoce morza od innej żywności.
  • Do przygotowania surowej żywności używaj oddzielnego sprzętu i przedmiotów, np. noży i desek do krojenia.
  • Magazynuj żywność w oddzielnych pojemnikach, tak aby nie dopuścić do kontaktu miedzy żywnością surową z już ugotowaną.
  1. Gotuj dokładnie
  • Gotuj dokładnie, przede wszystkim mięso, drób, jaja i owoce morza.
  • Żywność taką jak np. zupy doprowadzaj do wrzenia, tak aby zyskać pewność, że osiągnęła temp. 70°C. Co do mięsa i drobiu musisz mieć pewność, że soki z wnętrza tych produktów są czyste i nie są różowe.
  • Odgrzewaną żywność przed spożyciem również odgrzej do temp. powyżej 70°C.
  1. Utrzymuj żywność w odpowiedniej temperaturze
  • Nie pozostawaj ugotowanej żywności w temp. pokojowej przez czas dłuższy niż dwie godziny.
  • Wszystkie gotowe i łatwo psujące się produkty przechowuj w lodówce (najlepiej w temp. poniżej 5°C. Utrzymuj wysoka temperaturę (ponad 60°C ) gotowych potraw tuż przed podaniem.
  • Nie przechowuj żywności zbyt długo, nawet jeśli przechowujesz ją w lodówce.
  • Nie rozmrażaj zamrożonej żywności w temperaturze pokojowej (zanurz produkt w ciepłej wodzie lub użyj urządzeń grzewczych).
  1. Używaj bezpiecznej wody i żywności
  • Używaj bezpiecznej wody lub poddaj ją takim działaniom, aby stała się ona bezpieczna.
  • Do spożycia wybieraj tylko świeżą i zdrową żywność.
  • Wybieraj żywność, która została przygotowana tak aby była bezpieczna, np. pasteryzowane mleko.
  • Myj owoce i warzywa, szczególnie jeśli jesz na surowo.
  • Nie jedz żywności, która utraciła datę przydatności do spożycia.

Jak przechowywać produkty w lodówce?

Wszystkie środki spożywcze przechowuj zgodnie z etykietą na opakowaniu.

Produkty spożywcze wymagające przechowywania w warunkach chłodniczych trzymaj w lodówce, w odpowiednim miejscu i temperaturze.

Produkty wymagające niższych temperatur (ok. +2°C)

  • surowe mięso
  • ryby
  • owoce morza

Produkty, dla których temperatura powinna osiągać wartości od +4°C do +8°C

  • mleko
  • przetwory mleczne (jogurty, sery, itp.)
  • wędliny
  • masło
  • i wszystkie produkty, na których producent podał informację „po otwarciu przechowywać w lodówce”

Warzywa i owoce wymagają nieco wyższych temperatur (od +9°C do +10°C).

Jaja wymagają jedynie niewielkiego schłodzenia, możemy je zatem umieszczać w pojemniku na drzwiach lodówki (od +10°C do +15°C).

Wszelkiego rodzaju mrożonki muszą być umieszczane w zamrażalniku, w temperaturze nie wyższej niż -18°C, chyba że producent na opakowaniu określił inne możliwe warunki i czas przechowywania.

źródło: Główny Inspektorat Sanitarny

{"register":{"columns":[]}}