Rozpoczęcie i prowadzenie działalności
Przedsiębiorcy, którzy chcą prowadzić produkcję i obrót żywnością muszą spełniać wymogi prawne ujęte w przepisach prawa żywnościowego, m. in.:
- rozporządzeniu (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiającego ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołującego Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiającego procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności,
- rozporządzeniu (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych,
- ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz jej aktach wykonawczych (rozporządzenia Ministra Zdrowia wydane na podstawie tej ustawy),
Zakłady, które:
- produkują lub wprowadzają do obrotu żywność pochodzenia niezwierzęcego,
- wprowadzają do obrotu produkty pochodzenia zwierzęcego, nieobjęte urzędową kontrolą organów Inspekcji Weterynaryjnej,
- produkują lub wprowadzają do obrotu żywność zawierającą jednocześnie środki spożywcze pochodzenia niezwierzęcego i produkty pochodzenia zwierzęcego,
o której mowa w art. 1 ust. 2 rozporządzenia nr 853/2004, z zastrzeżeniem art. 73 ust. 6 ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia, - działają na rynku materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, w tym zakładów prowadzonych przez podmioty zajmujące się recyklingiem
mogą rozpocząć działalność po zatwierdzeniu lub warunkowym zatwierdzeniu, a w przypadkach określonych w art. 63 ust. 2 ww. ustawy, po uzyskaniu wpisu do rejestru zakładów przez terenowo właściwego Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego.
Zgodnie z przepisami art. 61 i 63 ww. ustawy, przedsiębiorca zajmujący się produkcją lub obrotem żywnością jest zobowiązany do rejestracji i uzyskania zatwierdzenia w drodze decyzji wydawanej przez państwowego powiatowego inspektora sanitarnego. Zatwierdzenie takie dokonywane jest na podstawie wyników uprzedniej kontroli zakładu przez pracownika miejscowo właściwej stacji sanitarno - epidemiologicznej, w trakcie której sprawdza się czy spełnione są w danym zakładzie wymagania higieniczne i sanitarne określone w konkretnych przepisach prawa żywnościowego.
Zgodnie z art. 64 ww. ustawy wniosek o rejestracje i zatwierdzenie należy złożyć co najmniej 14 dni przed dniem rozpoczęcia planowanej działalności.
W niektórych przypadkach (rodzajach prowadzonej działalności) wymagana jest jedynie rejestracja (bez konieczności wcześniejszego uzyskania decyzji zatwierdzającej działalność w danym zakładzie). Zakres przedmiotowy działalności podlegających jedynie wpisowi do rejestru określa art. 63 ust. 2 ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia.