W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Zakres Obowiązków

1. Realizacja „Planu pobierania próbek do badania żywności w ramach urzędowej kontroli i monitoringu dla PIS” w województwie podkarpackim, w celu monitorowania zagrożeń zdrowotnych i identyfikacji zanieczyszczeń fizycznych, chemicznych i mikrobiologicznych w żywności, m. in.: pozostałości pestycydów, metali ciężkich, azotanów i azotynów, mykotoksyn, chorobotwórczych patogenów mikrobiologicznych, histaminy, akryloamidu, wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych, izomerów trans kwasów tłuszczowych, furanu, związków polarnych, cyjanowodoru, metanolu, pozostałości antybiotyków w żywności, czy też identyfikacji materiału genetycznie zmodyfikowanego lub glutenu.


2. Zbieranie danych i szybkie przekazywanie powiadomień i informacji oraz prowadzenie postępowań wyjaśniających w ramach systemu RASFF (System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach - ang. Rapid Alert System for Food and Feed) oraz w ramach systemu współpracy i pomocy administracyjnej (ang. Administrative Assistance and Cooperation, zwany AAC).


3. Sporządzanie analiz i sprawozdań opisowych, statystycznych, ocen w zakresie stanu sanitarnego województwa podkarpackiego oraz bezpieczeństwa żywności, żywienia, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.


4. Udział w opracowaniu danych i ustalaniu etiologii zbiorowych zatruć pokarmowych.


5. Współpraca z innymi organami urzędowej kontroli w zakresie bezpieczeństwa żywności (Inspekcją Weterynaryjną, Inspekcją Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych, Państwową Inspekcją Ochrony Roślin i Nasiennictwa, Inspekcją Ochrony Środowiska, Inspekcją Farmaceutyczną).


6. Udzielanie informacji konsumentom i przedsiębiorcom w zakresie prowadzonej działalności.


7. Prowadzenie postępowań administracyjno – egzekucyjnych w I i II instancji w zakresie bezpieczeństwa zdrowotnego żywności, żywienia, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.


8. Rozpatrywanie interwencji konsumentów na złą jakość zdrowotną oraz warunki sanitarne i higieniczne produkowanej i sprzedawanej żywności, żywienia, wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.


9. Sprawowanie nadzoru nad powiatowymi stacjami sanitarno – epidemiologicznymi w aspekcie skuteczności prowadzonych przez nie kontroli w zakresie bezpieczeństwa zdrowotnego produkcji i obrotu żywnością, żywieniem, materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością.


10. Organizowanie i prowadzenie szkoleń oraz narad dla potrzeb własnych i pracowników powiatowych stacji sanitarno-epidemiologicznych w zakresie zagadnień dotyczących bezpieczeństwa zdrowotnego żywności, żywienia, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.

{"register":{"columns":[]}}