W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Żywienie w Polsce

Obowiązujące normy żywienia

Informacje dotyczące obowiązujących norm żywienia można znaleźć pod nw. linkami: 

  1. http://www.izz.waw.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=33&Itemid=27&lang=pl
  2. http://www.izz.waw.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=22&Itemid=17&lang=pl#2

 

Programy komputerowe wykorzystywane przy planowaniu i ocenie jadłospisów

 

Program

Informacje

Bazy danych

Źródło danych o wartości odżywczej produktów powinno pochodzić z aktualnych, krajowych tabel składu i wartości odżywczej żywności

Receptury potraw

Informacje o zastosowaniu lub nie oceny wydajności potraw(założenie, że wielkość porcji równa jest ilości surowców użytych do jej przyrządzenia, obarczone jest dużym błędem)

Współczynnik strat technologicznych

Czy w programie uwzględniono straty technologiczne składników odżywczych?

Podanie wielkości zastosowanych współczynników strat i źródła z jakiego pochodzą dane o ich wielkości

Sposób dokonywania redukcji składników odżywczych

Indywidualny dla każdej potrawy w zależności od rodzaju technologii przyrządzania lub redukcji całego jadłospisu, bez względu na stosowane technologie przyrządzania potraw

Grupowanie produktów i potraw

Sposób przeliczania na grupy produktów

Suplementy diety

Czy program posiada aktualną i jaką bazę suplementów diety oraz w jaki sposób obliczane jest spożycie witamin i składników mineralnych?

Normy żywienia

Czy program porównuje uzyskane wyniki do norm?

Rodzaj zastosowanych norm i ich poziomów

 

Źródło: „Praktyczny podręcznik DIETETYKI”, redaktor naukowy prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz, IŻŻ 2010

Więcej informacji o programach komputerowych można znaleźć pod nw. linkiem:

http://www.izz.waw.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=50&Itemid=44&lang=pl

Materiały

Praktyczny podręcznik DIETETYKI
{"register":{"columns":[]}}