W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Akty prawne

  1. Rozporządzenie (WE) NR 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002r.
    ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd
    ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności.

  2. Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2017/625 z dnia 15 marca 2017 r. w sprawie
    kontroli urzędowych i innych czynności urzędowych przeprowadzanych w celu zapewnienia
    stosowania prawa żywnościowego i paszowego oraz zasad dotyczących zdrowia i dobrostanu zwierząt,
    zdrowia roślin i środków ochrony roślin, zmieniające rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady
    (WE) nr 999/2001, (WE) nr 396/2005, (WE) nr 1069/2009, (WE) nr 1107/2009, (UE) nr 1151/2012,
    (UE) nr 652/2014, (UE) 2016/429 i (UE) 2016/2031, rozporządzenia Rady (WE) nr 1/2005 i (WE) nr 1099/2009
    oraz dyrektywy Rady 98/58/WE, 1999/ 74/WE, 2007/43/WE, 2008/119/WE i 2008/120/WE, oraz uchylające
    rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 854/2004 i (WE) nr 882/2004, dyrektywy Rady
    89/608/EWG, 89/662/ EWG, 90/425/EWG, 91/496/EWG, 96/23/WE, 96/93/WE i 97/78/WE oraz decyzję
    Rady 92/438/EWG.

  3. Rozporządzenie (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia  29 kwietnia 2004r.
    w sprawie higieny środków spożywczych.

  4. Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia  (Dz.U.  z 2022r., poz. 2132 ze zm.).

  5. Rozporządzenie (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004r.
    ustanawiające szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego.

  6. Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 29 maja 2007r. w sprawie wzorów dokumentów dotyczących
    rejestracji i zatwierdzania zakładów produkujących lub wprowadzających do obrotu żywność
    podlegających urzędowej kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej (Dz.U. z 2007r. Nr 106, poz. 730).

  7. Rozporządzenie (WE) Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1924/2006 z dnia 20 grudnia 2006r.
    w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności.

  8. Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) NR 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r.
    w sprawie dodatków do żywności (Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 16).

  9. Rozporządzenie (WE) NR 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r.
    w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy
    pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG.

  10. Rozporządzenie Komisji (WE) nr 2073/2005z 15 listopada 2005r. w sprawie kryteriów
    mikrobiologicznych  dotyczących środków spożywczych.

  11. Rozporządzenie (WE) Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1925/2006 z dnia 20 grudnia 2006r.
    w sprawie dodawania do żywności witamin i składników  mineralnych oraz niektórych innych substancji.

  12. Rozporządzenie (WE) nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 października 2004r. w
    sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz uchylającego dyrektywy
    80/590/EWG i 89/109/EWG.

  13. Rozporządzenie Komisji (WE) nr 2023/2006 z dnia 22 grudnia 2006r. w sprawie dobrej praktyki
    produkcyjnej w odniesieniu do materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.

  14. Rozporządzenie Komisji (UE) nr 10/2011 z dnia 14 stycznia 2011 r. w sprawie materiałów i wyrobów
    z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością.

  15. Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r.
    w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń
    Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1924/2006  i (WE) nr 1925/2006 oraz
    uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE,
    dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE
    oraz rozporządzenia Komisji (WE)  nr 608/2004.

  16. Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 10 lipca 2007r. w sprawie znakowania
    środków spożywczych (Dz.U. z 2007r. Nr 137, poz. 966).

  17. Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 6 czerwca 2007r. w sprawie dostaw bezpośrednich środków
    spożywczych (Dz.U. z 2007r. Nr 112, poz. 774).

  18. Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 20 kwietnia 2005r. w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych
    i substancji pomagających w przetwarzaniu (Dz.U. Nr 79, poz.693)

  19. Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 9 października 2007r. w sprawie składu oraz oznakowania
    suplementów diety (Dz.U. z 2023r. poz. 79).

  20. Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 16 września 2010 r. w sprawie środków spożywczych specjalnego
    przeznaczenia żywieniowego (Dz.U. z 2015r. poz. 1026).

  21. Rozporządzenie Komisji (UE) nr 432/2012 z dnia 16 maja 2012 r. ustanawiające wykaz dopuszczonych
    oświadczeń zdrowotnych dotyczących żywności, innych niż oświadczenia odnoszące się do zmniejszenia
    ryzyka choroby oraz rozwoju i zdrowia dzieci.

  22. Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 14 lutego 2007r. w sprawie wzorów wniosku o dokonanie granicznej
    kontroli sanitarnej oraz świadectwa spełniania wymagań zdrowotnych (Dz.U. z 2022r., poz. 1910).

  23. Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 08 grudnia 2011r. w sprawie wykazu towarów, które podlegają
    granicznej kontroli sanitarnej (Dz. U. Nr 272, poz. 1612).

  24. Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 19 czerwca 2012r. w sprawie wykazu laboratoriów
    referencyjnych (Dz.U. z 2021r., poz. 145).

{"register":{"columns":[]}}