Światowy Dzień Rzucania Palenia
24.11.2022
W związku ze Światowym Dniem Rzucania Palenia 23 listopada 2022 roku młodzież Zespołu Szkół Gastronomiczno-Handlowych uczestniczyła we współorganizowanych przez szkołę oraz PSSE w Bydgoszczy warsztatach pt. „ Nie pal człowieku w XXI wieku”.
W ramach zajęć młodzież poszerzyła swoją wiedzę dotyczącą szkodliwego wpływu palenia papierosów,
które w trakcie procesu produkcji wzbogacane są m.in. w substancje konserwujące, czy poprawiające smak,
co w efekcie powoduje, że wraz z dymem papierosowym palacz wdycha ok. 4 tysięcy szkodliwych substancji wśród, których około 40 jest rakotwórcza. Ponadto przekazane informacje miały na celu uświadomienie młodzieży, że szkodliwe działanie dymu tytoniowego nie ogranicza się tylko do układu oddechowego,
ponieważ toksyczne związki wchłonięte do układu krwionośnego rozprowadzane są po całym organizmie wywierając szkodliwy wpływ na jego funkcjonowanie, powodując choroby odtytoniowe obejmujące szereg nowotworów, schorzeń i dolegliwości zarówno u palacza, jak i palacza biernego.
Podczas warsztatów młodzież miała możliwość zbadania i zinterpretowania uzyskanych wyników pomiaru smokelyzerem tlenku węgla w wydychanym powietrzu.