Zadania sekcji
- nadzór nad warunkami: produkcji, transportu, przechowywania i sprzedaży żywności oraz żywienia zbiorowego,
- nadzór sanitarny w zakresie bezpieczeństwa żywności i żywienia, warunków
zdrowotnych produkcji i obrotu przedmiotami użytku, materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością oraz działań związanych
z nadzorem nad suplementami diety, żywnością wzbogacaną oraz środkami spożywczymi specjalnego przeznaczenia, - realizacja planów pobierania próbek do badania żywności w ramach urzędowej kontroli
i monitoringu - jakościowa i ilościowa ocena teoretyczna jadłospisów w żywieniu zbiorowym w aspekcie zasad racjonalnego żywienia,
- kontrola jakości zdrowotnej żywności krajowej i importowanej oraz materiałów wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością,
- realizacja zadań wynikających z porozumień zawartych miedzy Państwową Inspekcją Sanitarną a Inspekcją Weterynaryjną, Państwową Inspekcją Farmaceutyczną, Inspekcją Jakości Handlowej Artykułów Rolno — Spożywczych, Urzędami Celnymi,
- realizacja działań nałożonych przez system wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach (RASFF) i system AAC wraz z oceną ryzyka dla zdrowia tych produktów oraz koordynowanie innych zadań wytyczonych przez Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego oraz Głównego Inspektora Sanitarnego w zakresie jakości i bezpieczeństwa żywności,
- realizacja zadań Państwowej Inspekcji Sanitarnej związanych z urzędową kontrolą
i monitoringiem żywności oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu
z żywnością, - realizacja działań dotyczących produkcji pierwotnej żywności pochodzenia roślinnego
we współpracy z innymi Inspekcjami, zgodnie z Porozumieniem z dnia 20 stycznia 2015 r. pomiędzy Głównym Inspektorem Sanitarnym, Głównym Inspektorem Ochrony Roślin i Nasiennictwa, Głównym Inspektorem Jakości Handlowej Artykułów
Rolno-Spożywczych oraz Głównym Inspektorem Ochrony Środowiska w sprawie współdziałania organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej, Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa, Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów
Rolno-Spożywczych, Inspekcji Ochrony Środowiska w zakresie zapewnienia bezpieczeństwa produkcji pierwotnej żywności pochodzenia roślinnego. - koordynowanie zadań w ramach nadzoru nad przestrzeganiem warunków określonych dla żywności genetycznie zmodyfikowanej i napromienianej,
- dokonywanie oceny poprawności znakowania suplementów diety i środków spożywczych specjalnego przeznaczenia oraz żywności wzbogaconej,
- prowadzenie bazy danych nadzorowanych obiektów (system bezpieczeństwa żywności SBŻ II),
- prowadzenie działań w systemie TRACES-NT,
- opracowanie danych do raportów rocznych ze zintegrowanego wieloletniego planu kontroli dla Polski–MANCP,
- realizowanie zagadnień związanych z misjami Dyrektoriatu SANTE F Komisji Europejskiej,