Kampania informacyjna EFSA -"Wybieraj bezpieczną żywność"
30.08.2021
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) rozpoczął kampanię informacyjną „Wybieraj Bezpieczną Żywność” #EUChooseSafeFood, mającą na celu zwiększenie wiedzy społeczeństwa na temat roli nauki w zapewnieniu bezpieczeństwa żywności w EU oraz zachęcenia obywateli do dokonywania świadomych wyborów żywieniowych.
Kampania skierowana jest głownie do obywateli UE w wieku 25 – 45 lat ze szczególnym uwzględnieniem kobiet i młodych rodziców.
W Unii Europejskiej naukowcy mają swój wkład i dbają o bezpieczeństwo żywności dając w ten sposób gwarancję, że cała żywność, którą wybieramy w trakcie zakupów została oceniona jako bezpieczna
O bezpieczeństwo żywności, którą spożywają mieszkańcy Europy dba EFSA i jej lokalne odpowiedniki – krajowe urzędy i instytucje naukowe. W Polsce wiele z tych instytucji współpracuje z EFSA i wspiera działania Urzędu. Główny Inspektorat Sanitarny zaangażowany w kampanię EFSA z kolei nadzoruje i kreuje działania mające na celu dobro i zdrowie publiczne obywateli.
W trosce o nasze bezpieczeństwo każdego dnia naukowcy zajmują się oceną naukową produktów, analizują ich skład, właściwe znakowanie, sposób przechowywania, terminy przydatności do spożycia. Nadrzędnym celem tej działalności jest zapewnienie bezpieczeństwa – EFSA bada i ocenia produkty spożywcze abyśmy byli spokojni, że nasz wybór jest bezpieczny. Teraz Urząd chce przybliżyć nam kulisy swojej działalności i przedstawić w jaki sposób nauka wspiera nasze codzienne wybory żywieniowe.
Więcej informacji na temat kampanii dostępnych jest na stronie: https://campaigns.efsa.europa.eu/EUChooseSafeFood/#/index-pl.
Materiały
AKRYLAMID W ŻYWNOŚCI Co to jest? Jak możemy ograniczyć jego ilość?Acrylamid_PL6.pdf 1.43MB Zanieczyszczenia w łańcuchu żywnosciowym
Contaminants_PL6.pdf 0.23MB Bezpieczne rozmrażanie żywności
Defrosting_PL5.pdf 0.59MB Bezpieczeństwo mięsa w Europie
Meat-Safety_PL6.pdf 0.25MB