Komunikat z dnia 27 października 2023 r. dotyczący oceny jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi dla wodociągu publicznego Wargowo - zaopatrujący w wodę miejscowości: Wargowo, Wargówko, Darżkowo, Karwno, Karwno Nowe, Soszyce
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Bytowie w związku z otrzymaniem w dniu 27.10.2023 roku wynikami badań próbek wody z wodociągu publicznego Wargowo gm. Czarna Dąbrówka zaopatrujący w wodę miejscowości Wargowo, Wargówko, Darżkowo, Karwno Nowe, Karwno, Soszyce, stwierdza warunkową przydatność wody do spożycia przez ludzi po uprzednim jej przegotowaniu przez minimum 2 minuty (bez gwałtownego schładzania pozostawić do ostudzenia) z uwagi na obecność bakterii grupy coli.
W związku z powyższym konieczne jest przestrzeganie następujących wskazówek:
1. Wodę należy gotować przez minimum 2 minuty, a następnie bez gwałtownego schładzania pozostawić do ostudzenia.
2. Przegotowania wymaga też woda do:
- przygotowania posiłków,
- mycia spożywanych na surowo owoców i warzyw,
- mycia zębów,
- mycia naczyń,
- kąpieli noworodków i niemowląt.
3. Woda bez przegotowania może być stosowana do codziennego mycia, prania odzieży, prac porządkowych i spłukiwania toalet.
W związku z powyższym uchyla się komunikat z dnia 20 października 2023r. o warunkowej przydatności wody do spożycia dla Wodociągu Publicznego Wargowo, gm. Czarna Dąbrówka.
Materiały
Komunikat z dnia 27.10.2023r. dot WargowoKomunikat_z_dnia_27102023r_dot_Wargowo.pdf 0.07MB