Punkt Poradnictwa Grzybowego
PUNKT PORADNICTWA GRZYBOWEGO
poniedziałek - piątek, 8:00 – 12:00
Informacje dot. dyżuru grzybowego w Powiatowej Stacji Sanitarne – Epidemiologicznej w Chełmie: poniedziałek- piątek w następujących godzinach: udzielanie informacji – porady dot. zebranych grzybów godz. 8.00 - 12.00, wydawanie atestów na grzyby świeże 8.00 - 11.00.
Zasady wprowadzania grzybów świeżych do obrotu handlowego
Atest na grzyby powinna posiadać każda osoba oferująca do sprzedaży bezpośrednio konsumentowi finalnemu grzyby rosnące W Warunkach naturalnych.
Atest na grzyby świeże wydawany jest i obejmuje wyłącznie badana partie, której maksymalny okres przechowywania wynosi 48 godz. W temperaturze do 10 °C.
Grzyby rosnące w warunkach naturalnych wolno sprzedawać wyłącznie w placówkach handlowych lub na targowisku pod warunkiem uzyskania atestu na grzyby świeże poprzez klasyfikatora/ grzyboznawcę.
Zgodnie z art. 71 ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia z dnia 25 sierpnia 20006 r. „Zakłady prowadzące działalność gospodarczą W zakresie skupu, przechowywania lub sprzedaży grzybów oraz produkcji przetworów grzybowych spełniają obowiązujące wymagania higieniczne oraz muszą zatrudniać klasyfikatorów grzybów lub grzyboznawców”