Sekcja Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia
- nadzór nad jakością zdrowotną środków spożywczych, kontrola przestrzegania wymogów higienicznych i zdrowotnych w zakresie warunków produkcji, transportu, przechowywania i sprzedaży żywności;
- kontrola przestrzegania wymogów higienicznych i zdrowotnych w produkcji i obrocie materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością oraz produktami kosmetycznymi;
- sprawowanie urzędowej kontroli żywności zgodnie z opracowanymi programami kontroli;
- prowadzenie i aktualizacja ewidencji zakładów produkcji, magazynowania i obrotu środków spożywczych, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu
z żywnością również w systemie SBŻ II; - współpraca z władzami lokalnymi z innymi inspekcjami w tym z Inspekcją Weterynaryjną zgodnie z zawartym porozumieniem;
- prowadzenie urzędowych kontroli w związku z powiadomieniami w systemie RASFF i RAPEX;
- nadzór nad importowanymi środkami spożywczymi, materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością w ramach granicznej kontroli sanitarnej
w miejscu docelowego przeznaczenia; - pobieranie do badań laboratoryjnych próbek środków spożywczych, materiałów
i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością i produktów kosmetycznych; - opracowanie rocznych planów kontroli i poboru próbek, opracowywanie analiz
i sprawozdań, prowadzenie postępowania administracyjnego i egzekucyjnego;
10) rozpatrywanie wniosków i interwencji;
11) współpraca z innymi Sekcjami Stacji w zakresie:
a) dochodzeń w ogniskach zatruć pokarmowych,
b) zaopatrzenia obiektów żywnościowych w wodę,
c) opiniowanie nowo uruchamianych obiektów żywnościowych,
d) promocji zdrowia.