W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Sekcja Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia

  1. nadzór nad jakością zdrowotną środków spożywczych, kontrola przestrzegania wymogów higienicznych i zdrowotnych w zakresie warunków produkcji, transportu, przechowywania i sprzedaży żywności;
  2. kontrola przestrzegania wymogów higienicznych i zdrowotnych w produkcji i obrocie materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością oraz produktami kosmetycznymi;
  3. sprawowanie urzędowej kontroli żywności zgodnie z opracowanymi programami kontroli;
  4. prowadzenie i aktualizacja ewidencji zakładów produkcji, magazynowania i obrotu środków spożywczych, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu
    z żywnością również w systemie SBŻ II;
  5. współpraca z władzami lokalnymi z innymi inspekcjami w tym z Inspekcją Weterynaryjną zgodnie z zawartym porozumieniem;
  6. prowadzenie urzędowych kontroli w związku z powiadomieniami w systemie RASFF i RAPEX;
  7. nadzór nad importowanymi środkami spożywczymi, materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością w ramach granicznej kontroli sanitarnej
    w miejscu docelowego przeznaczenia;
  8. pobieranie do badań laboratoryjnych próbek środków spożywczych, materiałów
    i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością i produktów kosmetycznych;
  9. opracowanie rocznych planów kontroli i poboru próbek, opracowywanie analiz
    i sprawozdań, prowadzenie postępowania administracyjnego i egzekucyjnego;

10) rozpatrywanie wniosków i interwencji;

11) współpraca z innymi Sekcjami Stacji w zakresie:

a) dochodzeń w ogniskach zatruć pokarmowych,

      b) zaopatrzenia obiektów żywnościowych w wodę,

c) opiniowanie nowo uruchamianych obiektów żywnościowych,

d) promocji zdrowia.

{"register":{"columns":[]}}