Boczniaki
13.05.2024
Boczniaki to duże, jadalne grzyby w kształcie muszli ostryg. Ich gumowate, aromatyczne owocniki są popularne w kuchni chińskiej, japońskiej i koreańskiej. Pochodzą z gęstych lasów Ameryki Północnej, Europy Północnej i Azji Syberyjskiej. Pod względem botanicznym należą do rodziny Pleurotaceae i rodzaju Pleurotus.
Boczniaki można łatwo rozpoznać po ich szaro-białym kapeluszu w kształcie muszli ostrygi, który jest przymocowany do grubej, twardej łodygi. Ich spodnia część charakteryzuje się mocno zarysowanymi skrzelami, które biegną od krawędzi kapelusza do środka łodygi. Czapka ma około 5-15 cm średnicy.
Boczniaki są doskonałym źródłem wielu witamin, w tym niacyny (stanowiącej 21% zalecanego dziennego spożycia), ryboflawiny (18%) i kwasu pantotenowego (11%). Znajduje się w nich również kwas foliowy, witamina B6 i tiamina. Minerały znajdujące się w boczniakach to fosfor, potas, miedź (dostarczająca 10% dziennego zapotrzebowania), żelazo, magnez, cynk, mangan i selen.