W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Boczniaki

13.05.2024

boczniaki

Boczniaki to duże, jadalne grzyby w kształcie muszli ostryg. Ich gumowate, aromatyczne owocniki są popularne w kuchni chińskiej, japońskiej i koreańskiej. Pochodzą z gęstych lasów Ameryki Północnej, Europy Północnej i Azji Syberyjskiej. Pod względem botanicznym należą do rodziny Pleurotaceae i rodzaju Pleurotus.

Boczniaki można łatwo rozpoznać po ich szaro-białym kapeluszu w kształcie muszli ostrygi, który jest przymocowany do grubej, twardej łodygi. Ich spodnia część charakteryzuje się mocno zarysowanymi skrzelami, które biegną od krawędzi kapelusza do środka łodygi. Czapka ma około 5-15 cm średnicy.

Boczniaki są doskonałym źródłem wielu witamin, w tym niacyny (stanowiącej 21% zalecanego dziennego spożycia), ryboflawiny (18%) i kwasu pantotenowego (11%). Znajduje się w nich również kwas foliowywitamina B6 i tiamina. Minerały znajdujące się w boczniakach to fosforpotas, miedź (dostarczająca 10% dziennego zapotrzebowania), żelazo, magnez, cynk, mangan i selen.

{"register":{"columns":[]}}