Czego nie może zabraknąć na etykiecie produktu spożywczego?
16.04.2024
Co powinno znaleźć się na etykiecie produktu?
Na etykiecie produktowej nie może zabraknąć kilku kluczowych elementów. Jednym z nich jest wyraźna nazwa towaru, która dokładnie określa rodzaj konkretnego środka spożywczego. Na etykiecie powinna znaleźć się również nazwa oraz adres producenta i/lub importera. Niezbędna jest ponadto data przydatności do spożycia, oznaczona zwrotem "najlepiej spożyć przed..." bądź "należy spożyć do..." w zależności od rodzaju produktu. Pierwsze z oznaczeń widnieje na towarach trwałych, np. makaronach, kawie czy soli, z kolei drugie - na produktach o krótszym terminie przydatności, takich jak mięso czy nabiał.
Etykieta produktu powinna zawierać także wykaz składników odżywczych, które zawiera danyc produkt - co ważne, poszczególne komponenty muszą być podane w kolejności malejącej. Obok samych składników musi widnieć również wartość odżywcza produktu. Na etykiecie produktowej nie może zabraknąć informacji na temat alergenów, które mofą znajdować się w składzie. To m.in. zboża zawierające gluten, mleko z laktozą. jaja, orzechy, sezam czy soja. Co więcej, na opakowaniu produktu spożywczego musi znajdować się wzmianka dotycząca warunków jego przechowywania - o ile wpływają one na jego jakość i stan - oraz sposobu samego przygotowywania. Zwłaszcza w przypadku produktów, które można przygotować przy użyciu piekarnika bądź kuchenki mikrofalowej. Etykieta produktu powinna infomrować także o wadze netto żywności oraz numertze parti produkcyjnej, który oznacza ilość środka wyprodukowanego, zapakowanego bądź przetworzonego w tych samych warunkach.