W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Czytamy etykiety

20.05.2024

opta

Etykieta produktu przyciąga uwagę potencjalnego klienta, wzbudza pozytywne odczucia, a także przekazuje konkretne informacje. Polskie prawo dokładnie określa, co powinno znaleźć się na opakowaniu. Sprawdź, jakie wymogi musi spełniać etykieta.

Co powinna zawierać etykieta produktu?

Na etykiecie powinny widnieć dane w języku polskim, umieszczone w sposób czytelny, zrozumiały oraz widoczny i powinny zawierać takie informacje:

1) Nazwę środka spożywczego;

2) Dane pozwalające na identyfikację producenta lub importera oraz jego adres;

3) Skład/składniki jakie brały udział w produkcji wyrobu z najważniejszą informacją dotyczącą składników alergizujących (np. soja, gluten, sezam, orzechy, mleko z laktozą, jaja);

4) Datę minimalnej trwałości albo termin przydatności do spożycia;

5) Zawartość netto bądź liczba sztuk – informuje o wadze produktu bez opakowania, zawartość netto podawana jest w jednostkach: masy – jeśli produkt spożywczy jest w stanie stałym, objętości – jeśli jest w stanie płynnej;

6) Partia produkcyjna – ilość środka spożywczego wyprodukowanego, przetworzonego bądź zapakowanego w praktycznie takich samych warunkach. Numer partii produkcyjnej może być poprzedzony literą L;

7) Kod kreskowy;

8) Sposób przygotowania lub stosowania – ma formę opisu lub obrazków dotyczące postępowania z produktem;

9) Warunki przechowywania – definiuje prawidłowe warunki przechowywania żywności, które są gwarancją zachowania smaku, wyglądu, wartości odżywczych i zdrowotnych. Produkt powinien być przechowywany według zaleceń producenta m.in.: „przechowywać w suchym, chłodnym miejscu”, „przechowywać w temperaturze…”, „po otwarciu przechowywać w lodówce…”, „chronić przed wilgocią”;

10) Informacje o wartości odżywczej – wartość energetyczna oraz składniki odżywcze (białko, tłuszcze, węglowodany, błonnik, witaminy i składniki mineralne);

 

Jeśli produkt zawiera alergeny, to należy wyróżnić tę informację, zapisując ją inną czcionką lub kolorem, albo zastosować specjalne tło. Co ciekawe, wybrana czcionka nie może być słabo czytelna — jej minimalna wielkość wynosi 1,2 mm. Jeśli opakowanie jest wyjątkowo małe, to dopuszcza się rozmiar 0,9 mm. Warto pamiętać, aby na pierwszym miejscu listy umieścić składnik, którego w danym produkcie znajduje się najwięcej. Ta wiadomość jest bardzo ważna dla konsumentów, którzy kupują wartościowe jedzenie, a etykieta produktu spożywczego jest dla nich źródłem cennych informacji.

 

 

{"register":{"columns":[]}}