EFSA #EUchoosesafefood - Zasady higieny żywności
18.07.2023
Czy istnieją zasady higieny żywności, których mogę przestrzegać w domu, aby zapewnić bezpieczeństwo mojej rodzinie?
Należy pamiętać o kilku praktycznych zasadach, które koncentrują się na utrzymywaniu wszystkiego w czystości, odpowiednim przechowywaniu i dokładnym gotowaniu żywności. Ważne jest również, aby rozdzielać żywność przyrządzoną od tej surowej.
W trosce o bezpieczeństwo konsumentów naukowcy na co dzień zajmują się oceną naukową produktów, analizując ich skład, właściwe znakowanie, sposób przechowywania oraz terminy przydatności do spożycia. Nadrzędnym ich celem jest zapewnienie bezpieczeństwa poprzez badanie i ocenianie produktów spożywczych tak abyśmy byli spokojni, że nasz wybór jest bezpieczny. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) chcąc przybliżyć nam kulisy swojej działalności i przedstawić w jaki sposób nauka wspiera nasze codzienne wybory żywieniowe oferuje niezależne doradztwo naukowe w kwestiach zagrożeń związanych z żywnością i wydaje opinie na temat istniejących i pojawiających się zagrożeń związanych z żywnością. Opinie te są uwzględniane w unijnych przepisach i zasadach oraz procesie decyzyjnym a tym samym przyczyniają się do ochrony konsumentów przed zagrożeniami związanymi z łańcuchem żywnościowym.
Celem ogólnoeuropejskiej kampanii EFSA #EUchoosesafefood, jest zachęcenie Europejczyków do podejmowania świadomych wyborów dotyczących żywności. Począwszy od wsparcia w rozszyfrowaniu etykiet, zrozumieniu zasad dot. stosowania substancji dodatkowych w żywności, po informacje z jakiego powodu surowe ziemniaki nie powinny być przechowywane w lodówce. Kampania ma przybliżyć konsumentom praktyczne informacje.
Dodatkowo Światowa Organizacja Zdrowia opracowała bardzo przydatną listę kontrolną, do której stosowania zachęcamy:
- Utrzymuj czystość
- Myj ręce przed kontaktem z żywnością i podczas jej przygotowywania
- Myj ręce po wyjściu z toalety
- Myj i odkażaj wszystkie powierzchnie i sprzęty wykorzystywane podczas przygotowywania żywności
- Chroń kuchnię i żywność przed owadami i innymi zwierzętami
- Oddzielaj żywność surową od ugotowanej
- Oddzielaj surowe mięso, drób, owoce morza od innej żywności
- Do przygotowywania surowej żywności używaj oddzielnego sprzętu i przedmiotów, np. noży i desek do krojenia
- Magazynuj żywność w oddzielnych pojemnikach, tak aby nie dopuścić do kontaktu między żywnością surową z już ugotowaną
- Gotuj dokładnie
- Gotuj dokładnie, przede wszystkim mięso, drób, jaja i owoce morza
- Żywność taką jak np. zupy doprowadzaj do wrzenia tak, aby zyskać pewność, że osiągnęła ona temperaturę 70°C. Co do mięsa i drobiu, musisz mieć pewność, że soki z wnętrza tych produktów są czyste-nie różowe
- Odgrzewaną żywność przed spożyciem również odgrzej do temperatury powyżej 70° C.
- Utrzymuj żywność w odpowiedniej temperaturze
- Nie pozostawiaj ugotowanej żywności w temperaturze pokojowej przez okres dłuższy niż dwie godziny
- Wszystkie gotowane i łatwo psujące się produkty przechowuj w lodówce (najlepiej w temperaturze poniżej 5°C)
- Utrzymuj wysoką temperaturę (ponad 60°C) gotowanych potraw tuż przed podaniem
- Nie przechowuj żywności zbyt długo, nawet jeśli przechowujesz ją w lodówce
- Nie rozmrażaj zamrożonej żywności w temperaturze pokojowej (zanurz produkt w ciepłej wodzie lub użyj urządzeń grzejnych)
- Używaj bezpiecznej wody i żywności
- Używaj bezpiecznej wody lub poddaj ją takim działaniom, aby stała się ona bezpieczna
- Do spożycia wybieraj tylko świeżą i zdrową żywność
- Wybieraj żywność, która została przygotowana tak, aby była bezpieczna, np. pasteryzowane mleko
- Myj owoce i warzywa, szczególnie jeśli jesz je na surowo
- Nie jedz żywności, która utraciła już datę przydatności do spożycia.
Przydatne linki:
Citizens Information - Food safety in the home
https://campaigns.efsa.europa.eu/EUChooseSafeFood/#/topic/pl/food-hygiene