Ile zdrowia drzemie w jajku
26.03.2024
W Święta Wielkanocne, zgodnie z tradycją, na naszych talerzach pojawiają się jajka w różnej postaci. Zajmują pierwsze miejsce na stołach, stanowią podstawę różnorakich potraw, a ponadto zawierają wiele cennych składników odżywczych. W tych dniach zapewne nie będziemy ich ograniczać. Natomiast w codziennej diecie za rozsądne przyjmuje się spożycie 1 jajka dziennie (wliczając te dodane do ciast, kotletów, pulpetów, naleśników itp.).
Jajka przynoszą wiele korzyści zdrowotnych. Białko w nich zawarte jest niezbędne do budowy i regeneracji tkanek oraz do produkcji enzymów i hormonów. Dlatego są szczególnie cenne dla osób aktywnych fizycznie. Ponadto zawierają one luteinę i zeaksantynę, czyli przeciwutleniacze, które mogą pomóc w ochronie oczu przed uszkodzeniami związanymi z wiekiem.
Jaja kurze są doskonałym składnikiem codziennego jadłospisu dziecka, a zwłaszcza śniadania. Spożywanie potraw z jaj poprawia jakość diety i zwiększa odczucie sytości po posiłku.