W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Jesień na talerzu-ziemniak

30.10.2023

ziemniak

Ziemniaki są jednym z podstawowych produktów polskiej kuchni. Królują na stołach przygotowywane na wiele sposobów. Wiele osób nie zdaje sobie jednak sprawy z ich wartości odżywczych i właściwości zdrowotnych. 

Ziemniaki to zdrowe źródło białka, witamin, składników mineralnych i energii. Prawdziwa skarbnica potasu - w 100 g ziemniaków znajdziemy 443 mg potasu. Potas ma wpływ na poprawę pracy nerek, regulację ciśnienia krwi, korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego i pracę mięśni. Spożycie 200 g ziemniaków jest w stanie zapewnić połowę dziennego zapotrzebowania na witaminę C i aż 40% na potas.

 

Powszechnie panująca opinia mówi o tym, że ziemniaki posiadają bardzo dużo kalorii. Otóż 100 g gotowanych ziemniaków to jedynie 73 kcal. W 100 g ziemniaków znajduje się jedynie 0,01 g tłuszczu, w ich składzie mieści się głównie woda - aż 80 g. Dla porównania w 100 gramach frytek znajduje się ok. 280 kcal.

 

Zachęcamy do eksperymentowania z ziemniakami w kuchni i do dodawania ich do swojej codziennej diety. To warzywo nie tylko jest smaczne, ale także zdrowe.

{"register":{"columns":[]}}