W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

KAMPANIA EFSA 2024 „#Safe2EatEU ” Prawidłowe obchodzenie się z żywnością

03.07.2024

efsa1

Czy istnieją zasady higieny żywności, których mogę przestrzegać w domu, aby zapewnić bezpieczeństwo mojej rodzinie?

Należy pamiętać o kilku praktycznych zasadach, które koncentrują się na utrzymywaniu wszystkiego w czystości, odpowiednim przechowywaniu i dokładnym gotowaniu żywności. Ważne jest również, aby rozdzielać żywność przyrządzoną od tej surowej.

Światowa Organizacja Zdrowia opracowała bardzo przydatną listę kontrolną:

  • Utrzymuj czystość:
    • Myj ręce przed kontaktem z żywnością i podczas jej przygotowywania.
    • Myj ręce po wyjściu z toalety.
    • Myj i odkażaj wszystkie powierzchnie i sprzęty wykorzystywane podczas przygotowywania żywności.
    • Chroń kuchnię i żywność przed owadami i innymi zwierzętami.
  • Oddzielaj żywność surową od ugotowanej:
    • Oddzielaj surowe mięso, drób, owoce morza od innej żywności.
    • Do przygotowywania surowej żywności używaj oddzielnego sprzętu i przedmiotów, np. noży i desek do krojenia.
    • Magazynuj żywność w oddzielnych pojemnikach, tak aby nie dopuścić do kontaktu między żywnością surową z już ugotowaną.
  • Gotuj dokładnie:
    • Gotuj dokładnie, przede wszystkim mięso, drób, jaja i owoce morza.
    • Żywność taką jak np. zupy doprowadzaj do wrzenia tak, aby zyskać pewność, że osiągnęła ona temperaturę 70°C. Co do mięsa i drobiu, musisz mieć pewność, że soki z wnętrza tych produktów są czyste-nie różowe.
    • Odgrzewaną żywność przed spożyciem również odgrzej do temperatury powyżej 70° C.
  • Utrzymuj żywność w odpowiedniej temperaturze:
    • Nie pozostawiaj ugotowanej żywności w temperaturze pokojowej przez okres dłuższy niż dwie godziny.
    • Wszystkie gotowane i łatwo psujące się produkty przechowuj w lodówce (najlepiej w temperaturze poniżej 5°C).
    • Utrzymuj wysoką temperaturę (ponad 60°C) gotowanych potraw tuż przed podaniem.
    • Nie przechowuj żywności zbyt długo, nawet jeśli przechowujesz ją w lodówce.
    • Nie rozmrażaj zamrożonej żywności w temperaturze pokojowej (zanurz produkt w ciepłej wodzie lub użyj urządzeń grzejnych).
  • Używaj bezpiecznej wody i żywności:
    • Używaj bezpiecznej wody lub poddaj ją takim działaniom, aby stała się bezpieczna.
    • Do spożycia wybieraj tylko świeżą i zdrową żywność.
    • Wybieraj żywność, która została przygotowana tak, aby była bezpieczna, np. pasteryzowane mleko.
    • Myj owoce i warzywa, szczególnie jeśli jesz je na surowo.
    • Nie jedz żywności, która utraciła już datę przydatności do spożycia.

Więcej informacji na stronie internetowej: https://www.efsa.europa.eu/pl/safe2eat


 

{"register":{"columns":[]}}