W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Kampania #EU Choose Safe Food - AKRYLAMID

13.10.2021

akrylamid

Co to jest? Jak możemy ograniczyć jego ilość?

JAK POWSTAJE AKRYLAMID W ŻYWNOŚCI

Akrylamid jest związkiem chemicznym, który powstaje zwykle w produktach skrobiowych w procesie pieczenia, smażenia lub zapiekania w wysokich temperaturach (120°-150°C). Główna reakcja chemiczna nosi nazwę reakcji Millarda, w jej wyniku po podgrzaniu naturalnie występujące w produktach skrobiowych cukier i aminokwasy łączą się tworząc substancje dające nowe smaki i aromaty. Powoduje to także brązowienie żywności i powstanie akrylamidu.

AKRYLAMID W ŻYWNOŚCI WYSTĘPUJE PRZEDE WSZYSTKIM W NASTĘPUJĄCYCH PRODUKTACH

 • Kawa/ substraty kawy;

 • Chipsy ziemniaczane/ frytki;

 • Miękkie/ chrupkie pieczywo;

 • Herbatniki/ ciastka/ suchary;

POTENCJALNE SKUTKI ZDROWOTNE

Z badań laboratoryjnych wynika, że akrylamid w diecie wywołuje nowotwory u zwierząt. Naukowcy wnioskują, że akrylamid w żywości potencjalnie zwiększa ryzyko nowotworów u konsumentów niezależnie od wieku.

 Jednakże niemal nie można wyeliminować akrylamidu z produktów skrobiowych poddanych obróbce termicznej. Możemy jedynie starać się zmniejszyć jego zawartość w żywności poprzez bardziej uważne i zróżnicowane gotowanie.

JAK ZMNIEJSZYĆ ILOŚĆ AKRYLAMIDU (WSKAZÓWKI)

Władze krajowe w UE oferują konsumentom porady dostosowane do krajowych nawyków żywieniowych i tradycji kulinarnych. Powstawanie akrylamidu może ograniczyć również uważny dobór surowców i sposobu przygotowania żywności.

 Praktyczna zasada brzmi: ,,Nie dopuścić do przypalenia, tylko do lekkiego zbrązowienia”.

Dalsze przykłady wskazówek od władz krajowych:

 • Podczas smażenia przestrzegaj zalecanych czasów obroki i temperatur smażenia, nie dopuścić do rozgotowania, nadmiernego przypieczenia;

 • Chleb opiekaj na kolor złoty, nie brązowy;

• Produkty ziemniaczane, jak frytki i krokiety, podpiekaj na kolor złoty, a nie brązowy;

 • Nie przechowuj ziemniaków w lodówce, ponieważ zwiększa to poziom cukrów (a tym samym potencjalnie ilość akrylamidu powstałego w procesie gotowania). Przechowuj je w ciemnym, chłodnym miejscu. Konsumenci tacy jak Ty mogą się wspomóc także przestrzegając zrównoważonej diety i stosując różne sposoby przygotowania żywności.

MATERIAŁY:

https://www.gov.pl/attachment/2d63e9e9-7305-4549-a346-270f476fe00d

{"register":{"columns":[]}}