#latozsanepidem Poznaj grzyby-unikniesz zatrucia
30.08.2023
ABC zbieracza grzybów:
- Zbieramy gatunki grzybów tylko dobrze znanych.
- Nie zbieramy grzybów bardzo młodych, starych i przejrzałych, a także gatunków nieznanych.
- Nie niszczymy żadnych grzybów, także trujących, ponieważ są potrzebne w ekosystemie leśnym.
- Zbieramy grzyby całe poprzez wykręcanie z podłoża. Powstały dołek zasypujemy ziemią i lekko przygniatamy – w ten sposób zabezpieczamy grzybnię. Zbieranie grzybów przez ułamanie trzonu lub obcięcie nożem dolnej jego części jest szkodliwe dla grzybni, a także utrudnia rozpoznanie wszystkich charakterystycznych cech grzyba, tak bardzo istotnych do określenia jego bezpieczeństwa dla zdrowia ludzi.
- Zbieramy grzyby tylko do łubianek i przewiewnych koszyków. W pojemnikach z tworzywa sztucznego (nawet koszykach!) grzyby łatwo ulegają zaparzeniu i zepsuciu. Nawet w jadalnych gatunkach grzybów mogą wtedy wytwarzać się substancje trujące i szkodliwe dla zdrowia.
- Nie oceniamy nieznanych nam grzybów na podstawie smaku, ponieważ niektóre śmiertelnie trujące grzyby mają łagodny nie wyróżniający się smak (np. muchomor sromotnikowy) . Nie należy też wierzyć przesądom mówiącym o ciemnieniu cebuli lub czernieniu srebrnej łyżki, po kontakcie z trującym lub niejadalnym grzybem.
- Potrawy z grzybów należy spożywać świeże, bezpośrednio po sporządzeniu.
Pamiętaj
Nie wkładaj do koszyka grzybów, których nie jesteś pewien czy są jadalne, nawet najbardziej doświadczonym grzybiarzom przytrafiają się pomyłki.
Pamiętaj
Zatrucia grzybami objawiają się bólami głowy, brzucha, nudnościami i biegunką, podwyższoną temperaturą. Należy wywołać wymioty i jak najszybciej zgłosić się do lekarza.
Link: https://grzybyjadalne.wordpress.com