W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności

07.06.2024

MZD

07.06.2024r. Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności

 

 

 

Bezpieczeństwo żywności jest wspólną odpowiedzialnością rządów, producentów, konsumentów. Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności został ustanowiony w 2018 r., na podstawie rezolucji Zgromadzenia Ogólnego Narodów Zjednoczonych, z inicjatywy Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO.

Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności został ustanowiony, aby:

  • szerzyć wiedzę na temat bezpieczeństwa żywności i zapobiegania chorobom przenoszonym przez żywność,
  • ustalać spójne strategie poprawy bezpieczeństwa żywności w różnych sektorach,
  • promować rozwiązania, które przyczyniają się do zwiększania bezpieczeństwa żywności.

Więcej informacji można znaleźć na stronie internetowej kampanii.

 

W tym ważnym dniu chcielibyśmy podkreślić znaczenie przestrzegania zasad higieny podczas przygotowywania i przechowywania żywności. Proste kroki, takie jak właściwe mycie rąk, utrzymywanie czystości w kuchni oraz prawidłowa obróbka cieplna potraw, mogą znacząco zmniejszyć ryzyko zatruć pokarmowych.

W tym dniu zachęcamy wszystkich do zwrócenia szczególnej uwagi na kwestie związane z bezpieczeństwem żywności. Edukujmy się, dzielmy wiedzą i wspólnie dbajmy o to, aby żywność, którą spożywamy, była bezpieczna i zdrowa.

Jako inspekcja sanitarna, naszym głównym zadaniem jest ochrona zdrowia publicznego poprzez nadzór nad bezpieczeństwem żywności. Codziennie pracujemy nad zapewnieniem, że żywność produkowana i dystrybuowana na naszym rynku spełnia najwyższe standardy bezpieczeństwa i higieny.

 

{"register":{"columns":[]}}