W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Próbowanie czegoś nowego

07.11.2022

nowa

Czy owady to żywność przyszłości?

Nowe, niezwykłe produkty cały czas trafiają na nasze talerze, a kiedyś nawet tak podstawowe artykuły, jak banany, ziemniaki, pomidory czy ryż, były w Europie nowością.

Na przestrzeni dziejów w naszej diecie pojawiały się nowe rodzaje żywności, składniki czy sposoby jej produkcji, zapożyczone ze wszystkich zakątków naszej planety. Teraz, w dobie globalizacji, kiedy ludzie chętnie poszukują nowych smaków i źródeł wartości odżywczych, wybór tego, co możemy zjeść, jest jeszcze większy.

W UE żywność jest uznawana za nową, jeśli nie była w powszechnej konsumpcji przed majem 1997 roku, a pojęcie to obejmuje nie tylko samą żywność, ale również żywność pochodzącą z nowych źródeł, nowe składniki używane w żywności oraz nowe sposoby i technologie jej produkcji.

Za najnowsze produkty w diecie europejskiej można uznać nasiona chia i ziarna komosy ryżowej pochodzące z Ameryki Południowej. Olej uzyskiwany z niewielkich skorupiaków znanych jako kryl dzięki szczególnej zawartości kwasów tłuszczowych jest używany w produkcji żywności i suplementów diety. Dla bardziej odważnych - świerszcze, mączniki i koniki polne, które są tradycyjnym pożywieniem i powszechną podstawą w niektórych częściach świata, mogą być spożywane jako przekąski lub składniki różnych potraw. Istnieją również produkty spożywcze wytwarzane przy użyciu nowych procesów, takich jak mleko czy chleb poddane działaniu promieniowania UV.

— ,,Dzięki różnorodności świata, naszej interakcji z innymi kulturami i innowacyjności nowa żywność będzie wciąż szukać drogi na nasze stoły, oferując jeszcze bardziej urozmaiconą dietę. Na podstawie naukowych ocen bezpieczeństwa sprawdzamy, czy te nowe produkty spożywcze są bezpieczne” — wyjaśnia ErmolaosVerveris, chemik żywności pracujący w EFSA.

Jednak zanim zaczniemy spożywać jakąkolwiek nową żywność, tak jak w przypadku każdej żywności, musimy mieć pewność, że jest ona dla nas bezpieczna. Oznacza to, że nowa żywność jest poddawana ocenie bezpieczeństwa. Naukowcy EFSA przeprowadzają oceny ryzyka w zakresie bezpieczeństwa nowej żywności na wniosek Komisji Europejskiej, a przedsiębiorstwa spożywcze chcące po raz pierwszy wprowadzić na rynek UE nową żywność lub składnik żywności muszą ubiegać się o autoryzację, zanim będą mogły rozpocząć sprzedaż.

Źródło: https://campaigns.efsa.europa.eu/EUChooseSafeFood/#/topic/pl/novel-foods

Wideo

{"register":{"columns":[]}}