Owoce i warzywa -w maju
16.05.2024
Warzywa sezonowe zwracają uwagę konsumentów ze względu na wiele atutów. Są one przede wszystkim smaczne, zdrowe i bogate w liczne substancje odżywcze. Należy również podkreślić, że produkty sezonowe są łatwo dostępne. Występują one w dużych ilościach, dzięki czemu cena warzyw oraz owoców jest atrakcyjna. Sezonowe warzywa w maju to bogactwo zieleni, wśród których znajdują się jarmuż, szpinak, botwina, sałata oraz szczaw. Bohaterowie maja to również marchew, groszek, młode ziemniaki, kapusta biała i czerwona.
Sezonowe owoce w maju są mniej liczne, niż warzywa. Wśród nich należy wymienić: jabłka, gruszki, agrest, truskawki lub rabarbar. Produkty te można spożywać na surowo, dzięki czemu zachowują wiele cennych składników i witamin. Owoce sezonowe dostępne w maju można wykorzystać do przygotowania smacznych kompotów, po które warto sięgnąć w czasie obiadu. Ciekawą propozycją są desery i ciasta, jakie można wykonać z użyciem wspomnianych owoców.
Wybór sezonowych warzyw w maju jest duży i zróżnicowany. Sprawia to, że bez problemu można sięgnąć po te produkty w czasie przygotowywania licznych i smacznych potraw.