W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Przechowywanie żywności - mrożenie

27.12.2023

pzm

Mrożenie żywności to jedno z najstarszych i najlepszych metod konserwowania żywności, pozwalający zachować maksimum witamin i innych cennych dla organizmu związków odżywczych. Nie każdy z nas jednak wie jak mrozić żywność, aby nie stwarzała ryzyka zatrucia, a przy tym cieszyła podniebienie optymalną teksturą oraz smakiem.

Oto kilka wskazówek dotyczących przechowywania żywności w zamrażarce, które mogą się przydać!

  • Nigdy nie zamrażaj produktów wcześniej mrożonych! Narażasz się w ten sposób na ryzyko zatrucia pokarmowego!
  • Nie mroź ciepłych produktów/przetworów. Ryzykujesz z jednej strony uszkodzenie zamrażarki, a z drugiej rozmrożenie produktów już w zamrażarce się znajdujących.
  • Zamrażaj mniejsze porcje. W ten sposób produkty będą szybciej zamarzały.
  • Zamrażając potrawy/dania zawierające dużo wody (jak na przykład zupy) pamiętaj, że w trakcie zamarzania się rozszerzają! Nie mroź nigdy w naczyniach szklanych, a w specjalnych plastikowych. Zostaw także nieco powietrza w pojemniku, by nie był on zapełniony po krawędź.
  • Nie zamrażaj produktów nadpsutych albo nieświeżych. Po rozmrożeniu bardzo szybko się psują.
  • Uważaj na termin przydatności. W zależności od temperatury oraz rodzaju produktu czas przechowywania nie powinien przekraczać 6 miesięcy, chociaż są wyjątki.
  • Starannie pakuj produkty do mrożenia, by nie przejęły zapachów z zamrażarki. Sugerujemy pakowanie próżniowe oraz zgrzewanie woreczków.
  • Zachowaj higienę: przed umieszczeniem żywności w zamrażarce, upewnij się, że jest ona odpowiednio zapakowana. Staraj się wykorzystywać opakowania przyjazne dla zamrażania.
{"register":{"columns":[]}}