Przechowywanie żywności - mrożenie
27.12.2023
Mrożenie żywności to jedno z najstarszych i najlepszych metod konserwowania żywności, pozwalający zachować maksimum witamin i innych cennych dla organizmu związków odżywczych. Nie każdy z nas jednak wie jak mrozić żywność, aby nie stwarzała ryzyka zatrucia, a przy tym cieszyła podniebienie optymalną teksturą oraz smakiem.
Oto kilka wskazówek dotyczących przechowywania żywności w zamrażarce, które mogą się przydać!
- Nigdy nie zamrażaj produktów wcześniej mrożonych! Narażasz się w ten sposób na ryzyko zatrucia pokarmowego!
- Nie mroź ciepłych produktów/przetworów. Ryzykujesz z jednej strony uszkodzenie zamrażarki, a z drugiej rozmrożenie produktów już w zamrażarce się znajdujących.
- Zamrażaj mniejsze porcje. W ten sposób produkty będą szybciej zamarzały.
- Zamrażając potrawy/dania zawierające dużo wody (jak na przykład zupy) pamiętaj, że w trakcie zamarzania się rozszerzają! Nie mroź nigdy w naczyniach szklanych, a w specjalnych plastikowych. Zostaw także nieco powietrza w pojemniku, by nie był on zapełniony po krawędź.
- Nie zamrażaj produktów nadpsutych albo nieświeżych. Po rozmrożeniu bardzo szybko się psują.
- Uważaj na termin przydatności. W zależności od temperatury oraz rodzaju produktu czas przechowywania nie powinien przekraczać 6 miesięcy, chociaż są wyjątki.
- Starannie pakuj produkty do mrożenia, by nie przejęły zapachów z zamrażarki. Sugerujemy pakowanie próżniowe oraz zgrzewanie woreczków.
- Zachowaj higienę: przed umieszczeniem żywności w zamrażarce, upewnij się, że jest ona odpowiednio zapakowana. Staraj się wykorzystywać opakowania przyjazne dla zamrażania.