Przechowywanie żywności na zimę
14.09.2023
Odpowiednim przechowywaniem produktów spożywczych zaczynamy interesować się zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Chcemy mieć pewność, że nasze produkty pozostaną nadal świeże i zachowają odpowiednie właściwości odżywcze. Źle przechowywane produkty szybciej się psują i tracą cenne właściwości, a ich spożycie może przyczynić się do zatrucia pokarmowego. Mamy jednak kilka sposobów na to, by tego uniknąć. O czym należy pamiętać przechowując żywność na zimę? Podpowiadamy poniżej.
Dziś wskazówki do przechowywania warzyw:
-
Długie warunki przechowywania najlepiej znoszą warzywa korzeniowe np. marchew, pietruszka, seler, ale również ziemniaki, cebula czy czosnek.
-
By zachować świeżość naszych produktów, musimy je dobrze obejrzeć i upewnić się czy nie mają śladów uszkodzeń, nadpsucia lub obecności szkodników. Jeśli takowe znajdziemy, należy takie warzywo od razu odłożyć na bok, gdyż każdy z tych elementów, nawet na jednym produkcie może doprowadzić do zmarnowania wszystkich naszych zapasów.
-
Temperatura oraz wilgotność powietrza mają największy wpływ na świeżość i jakość naszych warzyw. Optymalna temperatura dla większości waha się między 1, a 4 °C. Jednak są takie jak np. por lub cebula, które można trzymać w temperaturze do 7 °C. Ich miejsce powinno być przewiewne, a warzywa dobrze osuszone.
-
Nieogrzewana piwnica to najlepsze miejsce dla warzyw korzeniowych i kapustnych umieszczonych w drewnianych skrzynkach.