W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Zajadanie emocji

15.02.2024

zajem

Badacze uważają, że emocje mają wpływ na zachowania żywieniowe, głównie przez: zwiększenie motywacji do jedzenia, emocjonalną reakcję na żywność, proces żucia, szybkość konsumpcji czy też trawienie W badaniach podkreśla się, że niektórzy ludzie mają tendencje to zajadania negatywnych emocji, złego nastroju czy też samopoczucia. Mówi się wówczas o żywieniu emocjonalnym. Udowodniono, że emocje mają wpływ nie tylko na ilość, ale także jakość spożywanej żywności. [4] 

Kompulsywne jedzenie nazywane często zajadaniem emocji polega na tym, że osoba sięga po jedzenie, aby poradzić sobie z trudnymi emocjami (tj. stres, napięcie, dyskomfort psychiczny, smutek, gniew, nuda, samotność, lęk). [3]  

Zajadanie emocji może być spowodowane konkretną stresową sytuacją, nudą czy konsekwencją samotności. Zdarza się też tak, że cierpią na to osoby mające przykre doświadczenia z dzieciństwa. Czują się, jakby nie mogły nic poradzić na niesprawiedliwości życia i zamiast próbować rozwiązywać swoje kłopoty, zajadają je. [2] Co więcej, rozładowanie napięcia czy niepokoju poprzez jedzenie prowadzi do uczucia ulgi. [1] 

Zajadanie emocji może prowadzić do nadwagi, otyłości, problemów zdrowotnych i pogorszenia stanu psychicznego. Osoby zmagające się z tym problemem mogą szukać pomocy psychologicznej, aby nauczyć się bardziej konstruktywnych sposobów radzenia sobie ze swoimi emocjami, jak również technik zarządzania stresem i strategii zdrowego odżywiania. [5] 

 

Źródła:  

  1. Mariusz Jaworski, Anna Fabisiak (2017), “Psychospołeczne determinanty wyboru żywności”, Szkoła Główna Turystyki i Rekreacji – Warszawa

{"register":{"columns":[]}}