Zdrowie jesienią – jedz kolorowo!
11.10.2023
Jesień zawitała w pełni, a zima zbliża się do nas wielkimi krokami. W tym czasie nasza dieta często jest bogata w produkty mięsne, ziemniaki, pieczywo oraz tłuszcze. Coraz mniej sięgamy po warzywa na talerzu. Tymczasem bez względu na porę roku, nasza dieta powinna być bogata w witaminy i antyoksydanty, a tym samym obfitować w warzywa i owoce. Witaminy i antyoksydanty pomogą nam zwiększyć odporność, co pomoże nam szybciej zwalczyć ewentualną infekcję. Po jakie owoce i warzywa sięgać jesienią?
Najlepiej stawiać na produkty lokalne. Dzięki nim mamy pewność, że jest w nich miej chemii.
Zawsze warto stawiać na lokalne produkty. Jesień to najlepszy czas na: jabłka, gruszki, dynie, winogrona, czosnek, cebulę, paprykę, cukinię, buraki, a także orzechy.
- Jabłko jest źródłem m.in. witamin A, C, E, potasu, cynku, żelaza i błonnika. Jak je wykorzystać np. podczas śniadania? Polecamy owsiankę z jabłkami, cynamonem i miodem.
- Gruszki są lekkostrawne, wspomagające układ krwionośny, zawierają witaminy B, C, K, A oraz żelazo, białko, błonnik, miedź.
- Słodkie winogrona pozytywnie wpłyną na nasz układ krążenia.
- Dynia jest bogata w beta-karoten, witaminy z grupy B, kwas foliowy czy magnez.
- Pietruszka to źródło witaminy C.
- Pasternak dostarczy nam błonnika, potasu, witaminy C, a frytki z tego warzywa są naprawdę smaczne.
- Jesień to również czas na jarmuż oraz bogate w antyoksydanty bakłażany i cukinie, jak i buraki obfitujące w kwas foliowy.
- Czosnek wesprze naszą odporność. Działa bakteriobójczo, pomaga zwalczać infekcje i obniża ciśnienie.
- Cebula, szczególnie czerwona, bogatsza w przeciwutleniacze, ale też pozostałe jej odmiany działają antybakteryjnie i przeciwzapalnie.
- Imbir działa rozgrzewająco.
- Cynamon wspiera trawienie.
- Miód ównież warto włączyć w naszą jesienną dietę.
- Orzechy, bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B i magnez. Skutecznie wpływają na pracę układu nerwowego i są doskonałe na przekąskę.
- Nie nie zapominajmy też o kiszonkach – kapuście, ogórkach czy burakach. Świetnie uzupełnią potrawy ze świeżymi warzywami i owocami oraz wspomogą pracę jelit.