W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Bezpieczne grzybobranie

11.08.2023

Grzyby w koszyku oraz napis bezpieczne grzybobranie

Zbieranie grzybów było i jest bardzo popularne, a  walory zapachowe, jak i smakowe sprawiają, że grzyby są chętnie spożywane przez ludzi.
W naszych lasach rośnie wiele gatunków grzybów jadalnych, niejadalnych i trujących.  Szczególnie niebezpieczne są grzyby trujące, które mogą być  przyczyną śmiertelnych zatruć pokarmowych. Aby uniknąć tak poważnych ¬zagrożeń dla życia i zdrowia, należy zbierać tylko te grzyby, które dobrze znamy i jest to jedyny sposób uniknięcia tragicznych konsekwencji spożycia grzybów trujących. Osoby nieposiadające stosownej wiedzy, kupujące grzyby na targowiskach, powinny zwracać uwagę na atest wydany przez grzyboznawcę i nie opierać się jedynie na bezgranicznym zaufaniu do sprzedawcy.
Główną przyczyną zatrucia grzybami jest ich niewłaściwe rozpoznanie jadalnych od trujących.
Pamiętaj o podstawowych zasadach bezpiecznego grzybobrania!

  • Zbieraj gatunki grzybów tylko dobrze znanych.
  • Nie należy zbierać zbyt młodych owocników bez wykształconych cech danego gatunku – to one są najczęstszą przyczyną tragicznych pomyłek.
  • Nie należy zbierać grzybów zbyt starych i przejrzałych, ponieważ mogą spowodować nieswoiste zatrucie pokarmowe.
  • Nie niszcz żadnych grzybów, nawet trujących, ponieważ są one potrzebne w leśnym ekosystemie!
  • Zbieraj grzyby wyłącznie do wiklinowych koszy lub łubianek przewiewnych.
  • Torby foliowe, siatki plastikowe powodują zaparzenie grzybów, a także przyspieszają ich psucie! Nawet grzyby jadalne mogą wtedy wytwarzać substancje szkodliwe dla zdrowia.
  • Nie zbieraj grzybów, które rosną w rowach, na skraju lasu czy w okolicach składowania odpadów, ponieważ grzyby wchłaniają ze swojego otoczenia metale ciężkie!
  • Grzyby podczas zbiorów należy wykręcać z podłoża, a powstały po nich „dołek” zasypać ziemią (w ten sposób zapobiegamy wyschnięciu grzybni). Wykręcenie całego owocnika jest niezbędne przy identyfikacji danego grzyba, ponieważ wiele cech morfologicznych znajduje się na trzonie danego owocnika.
  • Potrawy z grzybów są ciężkostrawne, dlatego nie zaleca się podawania potraw z grzybów dzieciom, osobom z problemami ze strony układu pokarmowego oraz osobom starszym.

Pamiętaj!

  • Zbieranie grzybów wymaga wiedzy i doświadczenia.
  • Zbieraj grzyby, co do których masz całkowitą pewność.
  • Jeżeli masz wątpliwości co do gatunku grzybów, nie ryzykuj!

Materiały

Podstawowe zasady bezpiecznego grzybobrania
Podstawowe​_zasady​_bezpiecznego​_grzybobrania​_-​_ulotka.pdf 4.00MB
{"register":{"columns":[]}}