W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Sekcja Badań Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku

Sekcja Badań Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku realizuje zadania poprzez wykonywanie

akredytowanych:

  • badań mikrobiologicznych próbek:
    • żywności,
    • produktów kosmetycznych,
  • badań chemicznych próbek:
    • żywności,
    • materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością,
    • produktów kosmetycznych,
  • badań sensorycznych próbek:
    • żywności,
    • materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością,
  • badań właściwości fizycznych:
    • żywności,
    • obiektów z obszaru produkcji żywności,

oraz nie objętych zakresem akredytacji AB 521 oceny oznakowania próbek:

  • żywności,
  • materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością,
  • produktów kosmetycznych.

BADANIA MIKROBIOLOGICZNE*

Żywność:

  • obecność Salmonella spp.,
  • obecność Listeria monocytogenes,
  • liczba Listeria monocytogenes,
  • liczba drożdży i pleśni,
  • liczba drobnoustrojów,
  • liczba gronkowców koagulazo-dodatnich (S. aureus i innych gatunków),
  • liczba β-glukuronidazo-dodatnich Escherichia coli,
  • liczba Enterobacteriaceae w temp.37°C,
  • liczba przypuszczalnych Bacillus cereus,
  • liczba bakterii z grupy coli w temp.37°C,
  • szczelność konserw mięsnych i konserw rybnych w opakowaniach metalowych hermetycznie zamkniętych,
  • trwałość konserw mięsnych i konserw rybnych w opakowaniach metalowych hermetycznie zamkniętych,
  • obecność Cronobacter spp.

Produkty kosmetyczne:

  • obecność Pseudomonas aeruginosa,
  • obecność gronkowców koagulazo-dodatnich,
  • obecność Candida albicans,
  • obecność Escherichia coli,
  • liczba mezofilnych bakterii tlenowych,
  • liczba drożdży i pleśni.

BADANIA CHEMICZNE*

Żywność:

  • zawartość kadmu, ołowiu i rtęci,
  • zawartość dwutlenku siarki,
  • kwasowość,
  • zawartość magnezu, wapnia, potasu i sodu.

Materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością:

  • migracja globalna do wodnych płynów modelowych i mediów substytucyjnych,
  • migracja formaldehydu do 3 % kwasu octowego,
  • zawartość formaldehydu w wyciągu wodnym,
  • migracja kadmu i ołowiu do 4 % kwasu octowego.

Produkty kosmetyczne:

  • zawartość nadtlenku wodoru,
  • zawartość kwasu tioglikolowego,
  • zawartość formaldehydu,
  • zawartość fluoru.

BADANIA WŁAŚCIWOŚCI FIZYCZNYCH*

Żywność:

  • wilgotność,
  • zawartość grzybów zaczerwionych,
  • obecność i zawartość zanieczyszczeń fizycznych,
  • obecność szkodników żywnościowych i ich pozostałości
  • zawartość pozostałości szkodników żywnościowych.

Obiekty z obszaru produkcji żywności:

  • obecność szkodników żywnościowych i ich pozostałości
  • zawartość pozostałości szkodników żywnościowych.

BADANIA SENSORYCZNE*

Żywność:

  • właściwości sensoryczne (m.in. wygląd, barwa, konsystencja, zapach, smak),

Materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością:

  • zapach przekazywany przy bezpośrednim kontakcie,
  • smak przekazywany przy bezpośrednim kontakcie.

 

* szczegółowy wykaz przedmiotów badań, badanych cech, stosowanych metod i dokumentów odniesienia zgodny z zakresem akredytacji nr AB 521 wydanym przez Polskie Centrum Akredytacji

Przyjmowanie próbek:
do badań mikrobiologicznych: poniedziałki i wtorki w godzinach 8:00 ÷ 12:00, po uprzednim uzgodnieniu telefonicznym pod nr 34 344 99 83,
do badań chemicznych, badań właściwości fizycznych i badań sensorycznych: od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 ÷ 12:00 (z wyjątkiem próbek pieczywa i bułki tartej do badań w kierunku oznaczenia wilgotności przyjmowanych do godziny 10:00), po uprzednim uzgodnieniu telefonicznym pod nr 34 344 99 11 lub 34 344 99 12.

UWAGA
W przypadku osób fizycznych należność za wykonanie badań pobierana jest przed przystąpieniem do realizacji zleceń (płatność gotówką / kartą płatniczą w Kasie PSSE w Częstochowie lub w formie przedpłaty po uprzednim uzgodnieniu zakresu badań; nr konta bankowego: NBP O/O w Katowicach 26 1010 1212 0055 5522 3100 0000; tytuł przelewu: imię i nazwisko klienta).

 

Cennik badań PSSE w Częstochowie:

https://psseczestochowa.bip.gov.pl/cennik-badan/cennik.html

{"register":{"columns":[]}}