Sekcja Badań Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku
Sekcja Badań Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku realizuje zadania poprzez wykonywanie
akredytowanych:
- badań mikrobiologicznych próbek:
- żywności,
- produktów kosmetycznych,
- badań chemicznych próbek:
- żywności,
- materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością,
- produktów kosmetycznych,
- badań sensorycznych próbek:
- żywności,
- materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością,
- badań właściwości fizycznych:
- żywności,
- obiektów z obszaru produkcji żywności,
oraz nie objętych zakresem akredytacji AB 521 oceny oznakowania próbek:
- żywności,
- materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością,
- produktów kosmetycznych.
BADANIA MIKROBIOLOGICZNE*
Żywność:
- obecność Salmonella spp.,
- obecność Listeria monocytogenes,
- liczba Listeria monocytogenes,
- liczba drożdży i pleśni,
- liczba drobnoustrojów,
- liczba gronkowców koagulazo-dodatnich (S. aureus i innych gatunków),
- liczba β-glukuronidazo-dodatnich Escherichia coli,
- liczba Enterobacteriaceae w temp.37°C,
- liczba przypuszczalnych Bacillus cereus,
- liczba bakterii z grupy coli w temp.37°C,
- szczelność konserw mięsnych i konserw rybnych w opakowaniach metalowych hermetycznie zamkniętych,
- trwałość konserw mięsnych i konserw rybnych w opakowaniach metalowych hermetycznie zamkniętych,
- obecność Cronobacter spp.
Produkty kosmetyczne:
- obecność Pseudomonas aeruginosa,
- obecność gronkowców koagulazo-dodatnich,
- obecność Candida albicans,
- obecność Escherichia coli,
- liczba mezofilnych bakterii tlenowych,
- liczba drożdży i pleśni.
BADANIA CHEMICZNE*
Żywność:
- zawartość kadmu, ołowiu i rtęci,
- zawartość dwutlenku siarki,
- kwasowość,
- zawartość magnezu, wapnia, potasu i sodu.
Materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością:
- migracja globalna do wodnych płynów modelowych i mediów substytucyjnych,
- migracja formaldehydu do 3 % kwasu octowego,
- zawartość formaldehydu w wyciągu wodnym,
- migracja kadmu i ołowiu do 4 % kwasu octowego.
Produkty kosmetyczne:
- zawartość nadtlenku wodoru,
- zawartość kwasu tioglikolowego,
- zawartość formaldehydu,
- zawartość fluoru.
BADANIA WŁAŚCIWOŚCI FIZYCZNYCH*
Żywność:
- wilgotność,
- zawartość grzybów zaczerwionych,
- obecność i zawartość zanieczyszczeń fizycznych,
- obecność szkodników żywnościowych i ich pozostałości
- zawartość pozostałości szkodników żywnościowych.
Obiekty z obszaru produkcji żywności:
- obecność szkodników żywnościowych i ich pozostałości
- zawartość pozostałości szkodników żywnościowych.
BADANIA SENSORYCZNE*
Żywność:
- właściwości sensoryczne (m.in. wygląd, barwa, konsystencja, zapach, smak),
Materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością:
- zapach przekazywany przy bezpośrednim kontakcie,
- smak przekazywany przy bezpośrednim kontakcie.
* szczegółowy wykaz przedmiotów badań, badanych cech, stosowanych metod i dokumentów odniesienia zgodny z zakresem akredytacji nr AB 521 wydanym przez Polskie Centrum Akredytacji
Przyjmowanie próbek:
do badań mikrobiologicznych: poniedziałki i wtorki w godzinach 8:00 ÷ 12:00, po uprzednim uzgodnieniu telefonicznym pod nr 34 344 99 83,
do badań chemicznych, badań właściwości fizycznych i badań sensorycznych: od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 ÷ 12:00 (z wyjątkiem próbek pieczywa i bułki tartej do badań w kierunku oznaczenia wilgotności przyjmowanych do godziny 10:00), po uprzednim uzgodnieniu telefonicznym pod nr 34 344 99 11 lub 34 344 99 12.
UWAGA
W przypadku osób fizycznych należność za wykonanie badań pobierana jest przed przystąpieniem do realizacji zleceń (płatność gotówką / kartą płatniczą w Kasie PSSE w Częstochowie lub w formie przedpłaty po uprzednim uzgodnieniu zakresu badań; nr konta bankowego: NBP O/O w Katowicach 26 1010 1212 0055 5522 3100 0000; tytuł przelewu: imię i nazwisko klienta).
Cennik badań PSSE w Częstochowie: