Suplementy diety
Suplementem diety, według ustawy z dnia 25 sierpnia 2005 r. o bezpieczeństwa żywienia i żywności (Dz.U. z 2023 r., poz. 1448), jest środek spożywczy, którego celem jest uzupełnienie normalnej diety, będący skoncentrowanym źródłem witamin lub składników mineralnych lub innych substancji wykazujących efekt odżywczy lub inny fizjologiczny, pojedynczych lub złożonych, wprowadzany do obrotu w formie umożliwiającej dawkowanie, w postaci: kapsułek, tabletek, drażetek i w innych podobnych postaciach, saszetek z proszkiem, ampułek z płynem, butelek z kroplomierzem i w innych podobnych postaciach płynów i proszków przeznaczonych do spożywania w małych, odmierzonych ilościach jednostkowych, z wyłączeniem produktów posiadających właściwości produktu leczniczego w rozumieniu przepisów prawa farmaceutycznego.
Stosowanie suplementów diety ma na celu uzupełnianie codziennej diety, nie zastąpią one zrównoważonych posiłków.
Nie „wyleczysz się” suplementami diety. „Na wzrok”, „na wątrobę”, „wzmacniające odporność” – niezależnie od przekazów reklamowych suplementy diety nie leczą ani nie zapobiegają chorobom, ponieważ nie posiadają one właściwości środków leczniczych. Niektóre składniki znajdujące się w lekach występują także w suplementach diety. W tym przypadku ich zawartość/stężenie jest jednak niższe, przez co nie wykazują działania leczniczego.
Podmiot działający na rynku spożywczym, który wprowadza lub ma zamiar wprowadzić po raz pierwszy do obrotu suplementy diety, w celu monitorowania produktów wprowadzanych do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej jest obowiązany powiadomić o tym Głównego Inspektora Sanitarnego (GIS). Nie wymaga uzyskania pozwolenia, jak ma to miejsce w przypadku produktów leczniczych. Zanim podmiot dokona powiadomienia o pierwszym wprowadzeniu określonego środka spożywczego powinien rejestrować lub zatwierdzić swoją działalność.
Wymagania dotyczące znakowania środków spożywczych, którymi są suplementy diety, zostały określone w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (Dz. Urz. UE L. 304 z 22.11.2011, s. 18 z późn. zm.) oraz rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 9 października 2007 r. w sprawie składu oraz oznakowania suplementów diety.
Podsumowanie
Klasyfikacja suplementów diety jako środków spożywczych znacząco ułatwiła ich dystrybucję, czyniąc je szeroko dostępnymi na rynku i tym samym bardziej dostępnymi dla konsumentów.
Dla firm farmaceutycznych jest to korzystne, ponieważ unikają one długotrwałego i kosztownego procesu badań klinicznych, który jest wymagany dla leków. Jednakże nieprecyzyjne regulacje prawne dotyczące etykietowania i oświadczeń zdrowotnych stwarzają wyzwania dla przedsiębiorstw wprowadzających te produkty na rynek, często prowadząc do nieświadomego wykorzystywania terminologii medycznej, co może wpływać na zaufanie konsumentów do branży.
Ważne jest, aby producenci suplementów diety stosowali się do etycznych standardów informowania o swoich produktach, co przyczyni się do utrzymania pozytywnego wizerunku rynku. Równocześnie, biorąc pod uwagę, że wiele osób nie zapewnia sobie odpowiedniej ilości niezbędnych składników odżywczych poprzez dietę, suplementy mogą być skutecznym sposobem na uzupełnienie tych braków.
Mimo to, konieczne jest zachowanie ostrożności i umiaru w suplementacji oraz konsultacja z osobami kompetentnymi w tej dziedzinie, aby uniknąć negatywnych skutków zdrowotnych związanych z nadmiernym spożyciem witamin i minerałów.