Badań Fizykochemicznych i Środowiskowych
Oddział Laboratoryjny posiada od dnia 04.08.2004 Certyfikat Akredytacji Laboratorium Badawczego nr AB 520 Polskiego Centrum Akredytacji, potwierdzający spełnienie wymagań normy PN-EN ISO/IEC 17025:2005. Sekcja Badań Fizykochemicznych i Środowiskowych wykonuje badania fizykochemiczne i sensoryczne żywności, badania fizykochemiczne i sensoryczne wody oraz badania i pomiary na stanowiskach pracy.
BADANIA FIZYKOCHEMICZNE I SENSORYCZNE WODY
Badania akredytowane:
- potencjał redox w wodzie basenowej
- chlor wolny w wodzie basenowej
- chlor ogólny w wodzie basenowej
- barwa
- mętność
- pH
- przewodność właściwa
- zapach - liczba progowa zapachu
- smak - liczba progowa smaku
- azot amonowy/ amoniak/ jon amonowy
- azot azotanowy/ azotany
- azot azotynowy/ azotyny
- twardość ogólna (sumaryczna zawartość wapnia i magnezu)
- chlorki
- żelazo
- wapń
- magnez
Badania nieakredytowane:
- mangan
- chlor wolny
- chlor ogólny
- utlenialność
Przyjmowanie próbek:
- od poniedziałku do środy od godz. 800 do 1200 lub po wcześniejszym uzgodnieniu telefonicznym
e-mail : olfs.psse.dabrowagornicza@sanepid.gov.pl
BADANIA FIZYKOCHEMICZNE ŻYWNOŚCI
Badania akredytowane:
- parametry jełczenia (liczba kwasowa, liczba nadtlenkowa) w olejach i tłuszczach roślinnych oraz zwierzęcych
- oznaczanie zawartości jodku potasu i żelazocyjanku potasu w soli spożywczej
- oznaczanie zawartości tłuszczu, wody, popiołu ogólnego, białka w środkach specjalnego przeznaczenia żywieniowego, suplementach, wyrobach garmażeryjnych mięsnych i mącznych oraz w koncentratach spożywczych (w tym w posiłkach)
- obliczanie zawartości węglowodanów oraz wartości kalorycznej w środkach specjalnego przeznaczenia żywieniowego, suplementach, wyrobach garmażeryjnych mięsnych i mącznych oraz w koncentratach spożywczych (w tym w posiłkach)
- zanieczyszczenia mineralne i organiczne w przetworach zbożowych
- zanieczyszczenia biologiczne w środkach spożywczych oraz próbkach sanitarnych
BADANIA SENSORYCZNE ŻYWNOŚCI
Badania akredytowane:
- pieczywo
- bułka tarta
- sałatki
- warzywa i owoce marynowane
- warzywa konserwowe
- groszek konserwowy
- wina i miody pitne
- soki
- oliwa z oliwek
- tłuszcze zwierzęce – smalec
- margaryny
- oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce
- sól spożywcza
- koncentraty spożywcze
Badania nieakredytowane:
- badania pozostałych środków spożywczych
Przyjmowanie próbek:
- od poniedziałku do piątku od godz. 800 do 1230 po wcześniejszym uzgodnieniu telefonicznym
e-mail: olfs.psse.dabrowagornicza@sanepid.gov.pl
Próbki środków spożywczych dostarczane do badań w celu ustalenia terminu przydatności do spożycia, przyjmowane są po przechowalnictwie u Klienta w warunkach (czas, temperatura) określonych przez producenta
BADANIA W ŚRODOWISKU PRACY
Badania akredytowane:
- hałas
- oświetlenie światłem elektrycznym
Badania i pomiary wykonywane są po wcześniejszym uzgodnieniu telefonicznym
e-mail: olfs.psse.dabrowagornicza@sanepid.gov.pl
Materiały
Certyfikat akredytacji laboratorium badawczegocertyfikat.pdf 0.37MB Zakres akredytacji