W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Sekcja Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia

Zadania Sekcji Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia

  1. Bieżący nadzór sanitarny nad warunkami produkcji, transportu, przechowywania i sprzedaży żywności oraz warunkami żywienia zbiorowego;
  2. Nadzór nad jakością zdrowotną żywności;
  3. Bieżący nadzór sanitarny nad warunkami zdrowotnymi produkcji i obrotu   przedmiotami użytku, materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z  żywnością, kosmetykami oraz innymi wyrobami mogącymi mieć wpływ na zdrowie ludzi;
  4. Zatwierdzanie i rejestrowanie zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej
  5. Prowadzenie  wymaganych rejestrów i ewidencji;
  6. Działania w zakresie systemu RASFF;
  7. Pobór próbek żywności zgodnie z „Planem pobierania próbek do badania żywności w ramach urzędowej kontroli i monitoringu dla PIS”;
  8. Działania w ramach systemu RAPEX, w zakresie kosmetyków;
  9. Rozpatrywanie interwencji w sprawie jakości zdrowotnej środków spożywczych lub nieprawidłowości w procesie produkcji i obrotu żywnością;
  10. Współpraca z innymi jednostkami inspekcyjnymi w ramach zawartych porozumień.

Materiały

Wniosek o wpis zakładu do rejestru
wpis.pdf 0.13MB
Wniosek o zatwierdzenie zakładu i o wpis do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej
zatwierdzenie.pdf 0.13MB
Wniosek o dokonanie zmian w rejestrze
zmiany.pdf 0.13MB
Wniosek o wykreślenie zakładu z rejestru
wykreslenie.pdf 0.13MB
{"register":{"columns":[]}}