Sekcja Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia
Zadania Sekcji Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia
- Bieżący nadzór sanitarny nad warunkami produkcji, transportu, przechowywania i sprzedaży żywności oraz warunkami żywienia zbiorowego;
- Nadzór nad jakością zdrowotną żywności;
- Bieżący nadzór sanitarny nad warunkami zdrowotnymi produkcji i obrotu przedmiotami użytku, materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością, kosmetykami oraz innymi wyrobami mogącymi mieć wpływ na zdrowie ludzi;
- Zatwierdzanie i rejestrowanie zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej
- Prowadzenie wymaganych rejestrów i ewidencji;
- Działania w zakresie systemu RASFF;
- Pobór próbek żywności zgodnie z „Planem pobierania próbek do badania żywności w ramach urzędowej kontroli i monitoringu dla PIS”;
- Działania w ramach systemu RAPEX, w zakresie kosmetyków;
- Rozpatrywanie interwencji w sprawie jakości zdrowotnej środków spożywczych lub nieprawidłowości w procesie produkcji i obrotu żywnością;
- Współpraca z innymi jednostkami inspekcyjnymi w ramach zawartych porozumień.
Materiały
Wniosek o wpis zakładu do rejestruwpis.pdf 0.13MB Wniosek o zatwierdzenie zakładu i o wpis do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej
zatwierdzenie.pdf 0.13MB Wniosek o dokonanie zmian w rejestrze
zmiany.pdf 0.13MB Wniosek o wykreślenie zakładu z rejestru
wykreslenie.pdf 0.13MB