II Edycja Kampanii Informacyjnej „Wybieraj bezpieczną żywność”
30.09.2022
Celem kampanii jest zwiększenie wiedzy społeczeństwa na temat roli nauki w zapewnieniu bezpieczeństwa żywności i zachęcenie społeczeństwa do dokonywania świadomych wyborów żywieniowych
Tematami tegorocznej kampanii są następujące tematy:
1. Suplementy diety – zwiększenie wiedzy Polaków nt suplementów diety, ich definicji i różnić pomiędzy nimi a lekami
Dlaczego przyjmujemy suplementy diety? Niektóre suplementy uzupełniają dietę o składniki odżywcze i witaminy, których w przeciętnej diecie może brakować. Inne mogą się przyczynić do zmniejszenia czynnika ryzyka zachorowania. Można ich używać do podtrzymania ogólnego stanu zdrowia, wsparcia aktywności umysłowej lub sportowej albo wspomagania układu odpornościowego. Suplementy diety nie są produktami leczniczymi, a ich stosowanie nie ma na celu leczenia ani zapobiegania chorobom. W UE suplementy diety są uregulowane jako żywność.
2. Higiena żywności – podniesienie wiedzy Polaków nt. ich wpływu na bezpieczeństwo żywności poprzez stosowanie odpowiednich zasad higieny i postępowania z żywnością
Pandemia COVID-19 i związane z nią czasowe zamknięcia restauracji, kawiarni i punktów gastronomicznych spowodowały, że znacznie więcej posiłków zaczęło być przygotowywanych w domu. Dlatego istotne jest aby zdawać sobie sprawę, że nie ma dowodów na powiązanie żywności z wirusem, jednakże warto poświęcić chwilę na zrozumienie podstawowych zasad higieny żywności i tego, co możemy zrobić w domu podczas jej obróbki.
Światowa Organizacja Zdrowia opracowała bardzo przydatną listę kontrolną:
- Utrzymuj czystość
- Oddzielaj żywność surową od ugotowanej
- Gotuj dokładnie
- Utrzymuj żywność w odpowiedniej temperaturze
- Używaj bezpiecznej wody i żywności
3. Znakowanie żywności z uwzględnieniem alergenów – podniesienie wiedzy Polaków w zakresie prawidłowego czytania etykiet produktów żywnościowych .
Opinie naukowców z Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności w zakresie alergii pokarmowych są istotnym elementem branym pod uwagę w procesie legislacyjnym dotyczącym znakowania żywności. W rezultacie zgodnie z prawem UE producenci żywności sprzedawanej w Unii Europejskiej muszą obowiązkowo wskazywać w oznakowaniu żywności 14 alergenów.
Powyższe przykłady dowodzą, jak nauka może naprawdę pomóc konsumentom w dokonywaniu właściwych wyborów.
Żródło: campaigns.efsa.europa.eu/EUChooseSafeFood/#/index