W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Oczyszczanie i odkażanie studni

Fala powodziowa niesie za sobą zanieczyszczenia bakteryjne i chemiczne - groźne dla zdrowia i życia człowieka. Po ustąpieniu powodzi, woda w studniach i zbiornikach wodnych - NIE NADAJE się do spożycia. W celu uzyskania wody bezpiecznej dla zdrowia, należy bezwzględnie wszystkie studnie doprowadzić do odpowiedniego stanu technicznego oraz oczyścić je i wydezynfekować.

Zdjęcie studni wykonanej z cegły z dachem pokrytym dachówką.

Czyszczenie

Wybrać wodę ze studni

Oczyścić jej dno ze szlamu i wszelkich nieczystości,

Oczyścić cembrowinę oraz zabetonować ubytki i szpary.

Wybrać kilkudziesięciocentymetrową warstwę piasku i wypełnić je warstwą przemytego żwiru lub gruboziarnistego piasku, grubości ok. 10 cm.

Odkażanie po czyszczeniu

Wyszorować cembrowinę roztworem odkażającym ( do wiadra z woda dodać dwie płaskie łyżeczki od herbaty, któregoś z wymienionych poniżej środków dezynfekcyjnych)

Dezynfekcja wody

Przed przystąpieniem do dezynfekcji - należy zmierzyć za pomocą tyczki lub ciężarka na sznurku głębokość wody w studni.

Na każdy metr głębokości wody odmierza się ilość odpowiedniego środka wg. zasad podanych w poniższej tabelce:

 

 Średnica studni [cm]

 Potrzebna ilość wapna chlorowanego na każdy metr głębokości wody

Ilość podchlorynu sodu na każdy metr głębokości wody

 80

150g - 1 szklanka

300g - 1 szklanka

 90

 200g - 1 szklanka i ćwierć

 400g - 1 szklanka i ćwierć

 100

 250g - półtorej szklanki

 500g - półtorej szklanki

 120

 350g - 2 szklanki i ćwierć

 700g - 2 szklanki i ćwierć

 

 Aby prawidłowo przeprowadzić dezynfekcję, należy:

Po ponownym napełnieniu studni wodą, rozmieszać w wiadrze z niewielką ilością wody - odmierzoną wg. tabeli ilość środka dezynfekcyjnego, dopełnić wiadro wodą, zamieszać po czym całą zawartość wlać do studni.

Wodę w studni zamieszać tyczką lub poprzez: nabieranie wiadrem czerpalnym wody i wlewanie jej z powrotem.

Po 24 godzinach wybierać wodę, aż do zaniku zapachu chloru.

UWAGA: Środki dezynfekcyjne, należy przechowywać w suchym i ciemnym pomieszczeniu w naczyniu drewnianym lub szklanym.

Pamiętaj! Duża zawartość związków chemicznych (azotanów), może wywołać u niemowląt sinicę, która przy braku natychmiastowej pomocy lekarskiej bywa śmiertelna. Dlatego też, wszystkie kobiety ciężarne oraz niemowlęta powinny korzystać wyłącznie z wody badanej i określonej jako odpowiadająca wymaganiom sanitarnym.

  Każdy właściciel studni, chcąc zapewnić sobie i rodzinie dobrą wodę oraz posiadanie zdrowego inwentarza, powinien doprowadzić studnię do stanu, w którym odpowiadać ona będzie następującym wymaganiom:

  • studnia musi posiadać szczelną na całej wysokości obudowę otworu studziennego (cembrowinę), wykonaną najlepiej z betonu czy kamienia, na zaprawie z cementu lub wysokogatunkowej cegły;
  • cembrowina studni musi być czysta, wolna od mchów, porostów oraz plam zaciekowych;
  • zewnętrzna obudowa studni musi być wyniesiona co najmniej 20cm ponad poziom gruntu przy zastosowaniu pompy i co najmniej 75-100cm przy innym urządzeniu do czerpania wody, jak np. wiadro oraz musi być bardzo szczelna, aby uniemożliwić przedostawanie się do studni jakichkolwiek nieczystości;
  • wiadro czerpalne musi być zamocowane na stałe i umieszczone wewnątrz obudowy studni;
  • teren wokół studni w promieniu 1m powinien być utwardzany (beton, bruk), ze spadem od studni, otoczony rowkiem ściekowym z odprowadzeniem wody na większą odległość od studni;
  • studnia powinna być zabezpieczona przed dostępem zwierząt gospodarskich (ogrodzenie). Poidła dla bydła muszą być oddalone co najmniej 10m od studni;
  • studnia powinna znajdować się na terenie wyższym niż takie źródła zanieczyszczeń jak: szczelna gnojownia, dół na nieczystości, śmietnik, kiszonka, chlewy, stajnie i obory i w odległości od nich nie mniejszej niż 15m;
  • nie wolno wylewać wody zawierającej środki piorące, zużytych olejów i smarów. Wszelkie substancje chemiczne, a zwłaszcza środki ochrony roślin i nawozy mineralne, przechowywać w szczelnych pojemnikach z dala od studni;
  • głębokość studni do dna nie powinna być mniejsza niż 6m;
  • co 2 lub 3 lata należy wybrać wodę ze studni, oczyścić dno ze szlamu i wszelkich nieczystości; wybrać kilkudziesięciocentymetrową warstwę piasku i wypełnić ją warstwą przemytego żwiru lub gruboziarnistego piasku, grubości 10cm, oczyścić cembrowinę oraz zabetonować ubytki i szpary, a następnie przeprowadzić dezynfekcję studni;
  • jeżeli pompa przecieka, należy wymienić skórę uszczelniającą tłok.

 

{"register":{"columns":[]}}