W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

CUKRZYCA CHOROBA CYWILIZACYJNA

14.11.2024

obraz cukrzyca

Odkryta 100 lat temu przez Frederica Bantinga insulina była przełomem w leczeniu cukrzycy.

Od tego czasu medycyna dokonała wielu kolejnych postępów, przekształcając cukrzycę z choroby śmiertelnej w chorobę przewlekłą. Cukrzyca to zwiększone ryzyko zawału serca, udaru mózgu i zgonu.

U palacza z cukrzycą to ryzyko jeszcze wzrasta, dlatego powinno się robić wszystko, żeby chory na cukrzycę rzucił palenie - uważa diabetolog prof. Edward Franek, kierownik Kliniki Chorób Wewnętrznych, Endokrynologii i Diabetologii Centralnego Szpitala Klinicznego MSWiA w Warszawie.

Każdy pacjent leczony za pomocą insuliny musi pamiętać o prawidłowym przechowywaniu tego hormonu. Fiolki, ampułki czy ampułkostrzykawki z lekiem należy przechowywać w lodówce w temperaturze od +2 do +8 st. C, z dala od elementów mogących prowadzić do zamrożenia insuliny.

Cukrzyca typu 2 i insulinooporność

Cukrzyca typu 2 to choroba, w której trzustka posiada prawidłowe, nieuszkodzone komórki B produkujące insulinę, jednak występuje tzw. insulinooporność (może także dochodzić do niewystarczającej podaży insuliny przez trzustkę czy zwiększonej produkcji glukozy w wątrobie).

Insulinooporność to zaburzenie polegające na zmniejszeniu wrażliwości mięśni, tkanki tłuszczowej, wątroby oraz innych tkanek organizmu na insulinę. W wyniku tego glukoza nie może dostać się do komórek i co za tym idzie jej stężenie wzrasta we krwi.

Nieleczona cukrzyca może prowadzić do powikłań: choroby niedokrwiennej serca, choroby Naczyniowej nóg, udaru, neuropatii cukrzycowej (zaburzenia ze strony układu nerwowego), niewydolności nerek, ślepoty a nawet amputacji (tzw. stopa cukrzycowa).

Pierwszym etapem leczenie cukrzycy typu 2 jest zmniejszenie otyłości poprzez stosowanie odpowiedniej diety oraz zwiększenie aktywności fizycznej. Z diety powinniśmy usunąć wszelkie słodkie przekąski, cukierki, soki owocowe, jasne pieczywa, oczyszczone mąki i makarony (zwłaszcza pszenicę), cukier i syrop glukozowo-fruktozowy.

Zdjęcia (4)

{"register":{"columns":[]}}