CUKRZYCA CHOROBA CYWILIZACYJNA
14.11.2024
Odkryta 100 lat temu przez Frederica Bantinga insulina była przełomem w leczeniu cukrzycy.
Od tego czasu medycyna dokonała wielu kolejnych postępów, przekształcając cukrzycę z choroby śmiertelnej w chorobę przewlekłą. Cukrzyca to zwiększone ryzyko zawału serca, udaru mózgu i zgonu.
U palacza z cukrzycą to ryzyko jeszcze wzrasta, dlatego powinno się robić wszystko, żeby chory na cukrzycę rzucił palenie - uważa diabetolog prof. Edward Franek, kierownik Kliniki Chorób Wewnętrznych, Endokrynologii i Diabetologii Centralnego Szpitala Klinicznego MSWiA w Warszawie.
Każdy pacjent leczony za pomocą insuliny musi pamiętać o prawidłowym przechowywaniu tego hormonu. Fiolki, ampułki czy ampułkostrzykawki z lekiem należy przechowywać w lodówce w temperaturze od +2 do +8 st. C, z dala od elementów mogących prowadzić do zamrożenia insuliny.
Cukrzyca typu 2 i insulinooporność
Cukrzyca typu 2 to choroba, w której trzustka posiada prawidłowe, nieuszkodzone komórki B produkujące insulinę, jednak występuje tzw. insulinooporność (może także dochodzić do niewystarczającej podaży insuliny przez trzustkę czy zwiększonej produkcji glukozy w wątrobie).
Insulinooporność to zaburzenie polegające na zmniejszeniu wrażliwości mięśni, tkanki tłuszczowej, wątroby oraz innych tkanek organizmu na insulinę. W wyniku tego glukoza nie może dostać się do komórek i co za tym idzie jej stężenie wzrasta we krwi.
Nieleczona cukrzyca może prowadzić do powikłań: choroby niedokrwiennej serca, choroby Naczyniowej nóg, udaru, neuropatii cukrzycowej (zaburzenia ze strony układu nerwowego), niewydolności nerek, ślepoty a nawet amputacji (tzw. stopa cukrzycowa).
Pierwszym etapem leczenie cukrzycy typu 2 jest zmniejszenie otyłości poprzez stosowanie odpowiedniej diety oraz zwiększenie aktywności fizycznej. Z diety powinniśmy usunąć wszelkie słodkie przekąski, cukierki, soki owocowe, jasne pieczywa, oczyszczone mąki i makarony (zwłaszcza pszenicę), cukier i syrop glukozowo-fruktozowy.