W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Dyżur grzyboznawcy

05.09.2022 r.

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Drawsku Pom. informuje, że aby stworzyć możliwość konsultacji dla społeczeństwa w czasie  sezonu grzybowego trwającego od 01.09.2022r. do 15.10.2022r. wprowadzono dyżury klasyfikatorów grzybów świeżych w następujących terminach:

- od 01.09.2022r. do 09.09.2022r. w godz. 08.00 do 9:00 w siedzibie PSSE w Łobzie,               ul. Niepodległości 66/2 oraz pod tel. 91 397 45 42 dyżurować będą pracownicy PSSE w Łobzie

- od 12.09.2022r. do 15.10.2022r. w godz. 07.25 do 8:30 w siedzibie PSSE w Drawsku Pom., ul. Jana Sobieskiego 1 oraz pod tel. 94 36 36 195 dyżurować będą pracownicy PSSE w Drawsku Pom.

Warunki, jakie należy spełnić przy obrocie grzybami zawarte są w podanych poniżej aktach prawnych:

  • Ustawie o bezpieczeństwie żywności i żywienia z dnia 25 sierpnia 2006r. (tj. Dz. U. z 2020, poz. 2021 ze zm.);
  • Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 17 maja 2011r. w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych, środków spożywczych zawierających grzyby  (tj. Dz. U. z 2020r.  poz. 1048 ze zm.).
  • W rozporządzeniu zawarto informacje dotyczące powyższych zagadnień:

§ 3. 1. Podmioty działające na rynku spożywczym, prowadzące działalność w zakresie skupu grzybów rosnących w warunkach naturalnych, oraz podmioty działające na rynku spożywczym, prowadzące działalność w zakresie przetwórstwa grzybów, zwane dalej są obowiązane posiadać atesty na grzyby: świeże, których ocena pod kątem spełniania wymagań określonych w art. 42 ust. 1 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia, jest dokonywana przez grzyboznawcę lub klasyfikatora grzybów; suszonych, pozyskiwanych z grzybów rosnących w warunkach naturalnych, których ocena pod kątem spełniania wymagań określonych w art. 42 ust. 3 ustawy jest dokonywana przez grzyboznawcę. Zakłady przetwórcze są obowiązane zapewnić nadzór grzyboznawcy nad procesem technologicznym przetwórstwa grzybów. 

§ 4. 1. Grzyby świeże, rosnące w warunkach naturalnych, oraz grzyby suszone pozyskiwane z grzybów rosnących w warunkach naturalnych, mogą być oferowane konsumentowi finalnemu wyłącznie w placówkach handlowych lub na targowiskach; pod warunkiem uzyskania atestu na grzyby świeże lub atestu na grzyby suszone.

§ 5. 1. Wzór atestu na grzyby świeże określa załącznik nr 3 do rozporządzenia. Wzór atestu na grzyby suszone określa załącznik nr 4 do rozporządzenia.

§ 6. Grzyby suszone pozyskiwane z grzybów rosnących w warunkach naturalnych, przeznaczone bezpośrednio dla konsumenta finalnego, są wprowadzane do obrotu w opakowaniu. Postępowanie w przypadku zatrucia grzybami. 

 

Przy pierwszych objawach zatrucia jak:


wymioty, biegunka, które wystąpiły od zjedzenia  grzybów po 3, 6 a nawet 24 h (te ostatnie  zatrucia są najgroźniejsze) należy zgłosić się do lekarza lub do szpitala!

Nie leczyć się domowymi sposobami !


Natychmiast sprowokować wymioty, poprzez wypicie ciepłej wody z solą (dorośli 200-300 ml, dzieci 100 ml wody lekko osolonej) i podrażnienie tylnej ściany gardła. 

Zabezpieczyć ten materiał (wymiociny, popłuczyny) oraz resztki niespożytej potrawy i obierzyny do badania mykologicznego. Pozwoli to na precyzyjną diagnozę. 

Wszystkie osoby, które jadły to samo danie, powinny poddać się kontroli lekarskiej, nawet jeśli (jeszcze) nie odczuwają żadnych dolegliwości. -  Nie należy choremu podawać alkoholu oraz mleka (tłuszcze ułatwiają wchłanianie niektórych substancji toksycznych do krwi). 

{"register":{"columns":[]}}