Światowy Dzień bez Tytoniu 2023
11.05.2023
„Potrzebujemy żywności, nie tytoniu”
Kampania WHO na rok 2023 zakłada zwiększenie zainteresowania plantatorów tytoniu szansami na produkcję i marketing upraw bardziej odżywczych roślin. Ma również pokazać działania przemysłu tytoniowego mające na celu storpedowanie takich projektów.
Trwający obecnie kryzys żywnościowy spowodowany jest m.in. trwającymi wojnami, zmianami klimatycznymi i socjo-ekonomicznymi skutkami pandemii COVID-19.
Ma na niego również wpływ wybór roślin uprawianych przez plantatorów, spojrzenie na to, jak uprawy tytoniu wpływają na niepewność na rynku rolnym i spożywczym:
- 3,5 miliona hektarów gruntu jest przekształcana pod uprawę tytoniu, uprawa tytoniu powoduje wylesienie 200 tysięcy hektarów rocznie,
- uprawa tytoniu wymaga wielu nawozów i pestycydów, co ma wpływ na stan gleb pod późniejsze uprawy innych roślin użytkowych i do celów odżywczych,
- uprawy tytoniu są dużo bardziej dewastujące środowisko, niż uprawy kukurydzy czy hodowla zwierząt,
- tereny mają większą tendencję do pustynnienia.
Przemysł tytoniowy często broni się argumentami, że uprawa tytoniu to podstawowe źródło utrzymania farmerów i nie da się tego zastąpić. Jest to jednak dalekie od prawdy. Co gorsza, przez używanie nawozów i pestycydów, ludzie zajmujący się uprawą tytoniu często zapadają na poważne choroby. Wśród chorych z powodu zatrucia środowiska i niesprzyjających warunków środowiska pracy są również dzieci, nierzadko również pracujące przy uprawach. Dodatkowo przemysł tytoniowy przez nieuczciwe praktyki rynkowe utrzymuje farmerów w stanie biedy.
Liczby mówią same za siebie: 9 na 10 krajów z czołówki producentów tytoniu są w grupie nisko- bądź średniozarabiających, dodatkowo 4 z nich ma trudności z zapewnieniem żywności dla własnej ludności.
Ponadto - wg szacunków ONZ - grunty, które dotychczas używane są do uprawy tytoniu, można użyć korzystniej, by osiągnąć kolejny cel ONZ : „0 głodu na świecie”.
Kampania Światowego Dnia Bez Tytoniu 2023 wzywa rządy i prawodawców do ustanowienia praw, strategii i warunków rynkowych zachęcających lub nawet zmuszających do zmiany struktury upraw – z uprawy tytoniu na uprawy roślin jadalnych, dających lepszą przyszłość farmerom i ich rodzinom, a przez to na polepszenie trudnej sytuacji żywnościowej świata.