#Twojezdrowiewtwoichrękach Higiena i mycie rąk
10.07.2023
Każdego dnia naszymi rękoma dotykamy wielu rzeczy, na powierzchni których znajdują się drobnoustroje, w tym chorobotwórcze. Jeśli nie myjemy rąk lub robimy to zbyt rzadko, drobnoustroje namnażają się i wywołują tak zwane choroby brudnych rąk. Objawiają się one zatruciem żołądka czy przeziębieniem. Występują wymioty, biegunka, gorączka, a nawet wysypka. Niektóre choroby nie są groźne i same mijają. Jednak inne, jak wirusowe zapalenie wątroby typu A i typu E czy czerwonka bakteryjna, poważnie zagrażają naszemu zdrowiu i nie wolno ich lekceważyć.
Na naszych dłoniach może żyć nawet do 5 milionów chorobotwórczych drobnoustrojów na centymetrze kwadratowym skóry. Należą do nich m. in.:
- wirusy przeziębienia i grypy
- wirusy opryszczki
- wirusy żółtaczki pokarmowej
- jaja glisty ludzkiej
- jaja owsików
- jaja tasiemca
- rotawirusy i norowirusy
- salmonelle
- gronkowce złociste.
Mycie rąk usuwa zabrudzenia i pozwala mechanicznie usunąć drobnoustroje należące do flory przejściowej, a dezynfekcja eliminuje florę stałą. Mycie rąk powinno być postrzegane jako podstawowa metoda zapobiegania zakażeniom i przenoszeniem się drobnoustrojów chorobotwórczych.
Kiedy myć ręce
Jak najczęściej! Zawsze po:
- powrocie do domu
- korzystaniu z toalety lub zmienieniu dziecku pieluszki
- kasłaniu lub kichaniu lub wydmuchiwaniu nosa
- zabawie ze zwierzakiem lub sprzątaniu po nim
- dotykaniu pieniędzy
- wyjściu z placówki zdrowotnej lub apteki
- korzystaniu z komunikacji
- wyniesieniu śmieci
- obróbce niegotowanego mięsa, ryb oraz jajek.
I zawsze przed:
- dotykaniem produktów spożywczych
- przygotowywaniem posiłku
- jedzeniem lub karmieniem dziecka
- zmianą soczewek kontaktowych lub dotykaniem oka z innego powodu.
Technika mycia rąk
W technice mycia kolejno wykonuje się następujące czynności:
- uruchomienie źródła bieżącej wody,
- zmoczenie dłoni,
- zaczerpnięcie preparatu myjącego,
- pocieranie wewnętrznych powierzchni dłoni,
- pocieranie grzbietu dłoni lewej dłonią prawą i zmiana rąk,
- pocieranie wewnętrznych powierzchni dłoni z przeplecionymi palcami,
- pocieranie powierzchni zgiętych palców lewej dłoni, dłonią prawą i zmiana rąk,
- obejmowanie kciuka dłoni prawej ruchem obrotowym dłonią lewą i zmiana rąk,
- złączonymi palcami prawej dłoni pocieranie ruchem obrotowym o wewnętrzną powierzchnię dłoni lewej i zmiana rąk
- umyj nadgarstki
Przy higienie rąk należy pamiętać i kierować się następującymi zasadami:
- posiadać krótko obcięte paznokcie, gdyż drobnoustroje chętnie kolonizują obszar pod paznokciami
- nie wycinać skórek, ponieważ powstałe uszkodzenia skóry sprzyjają kolonizacji i namnażaniu się drobnoustrojów,
- nie zakładać w pracy (np. w zakładach produkujących żywność, przy opiece nad pacjentami) biżuterii, gdyż stanowi ona doskonałe miejsce schronienia dla drobnoustrojów, utrudniając dostęp preparatów myjących i dezynfekujących
- nie nosić sztucznych lub lakierowanych paznokci, gdyż aby je chronić przed zniszczeniem podświadomie ogranicza się częstość i energiczność mycia rąk
- w zawodach tego wymagających nie pracować w odzieży z długim rękawem, zrezygnować z noszenia w pracy na rękach zegarka lub bransoletki, gdyż utrudnia to mycie i dezynfekcję nadgarstków i przedramion
- myć ręce pod bieżącą wodą, ponieważ usuwa się w ten sposób mechanicznie florę łatwiej niż wodą stojącą
- moczyć ręce przed nakładaniem preparatu myjącego, ze względu na mniejsze ryzyko wystąpienia podrażnień skóry i łatwiejsze rozprowadzenie preparatu.
Pamiętaj, dbając o właściwą higienę rąk dbasz nie tylko o bezpieczeństwo swoje, ale także innych osób.
Źródła:
M. Cichońska, Walka z zakażeniami: potrzebna higiena rąk, a nie cud, Acta Scientifica Academiase Ostroviensis 2007, nr 28, 129-144
https://pacjent.gov.pl/aktualnosc/myj-rece-unikniesz-wielu-chorob
Materiały
Instruktaż prawidłowej techniki mycia rąkInstruktaż_prawidłowej_techniki_mycia_rąk.gif 59.61MB