Zatwierdzenie obiektu
Na podstawie art. 61 oraz art. 63 Ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tekst jednolity Dz. U. z 2023, poz. 1448), każdy przedsiębiorca, który zajmuje się produkcją lub obrotem żywnością, zobowiązany jest do uzyskania w drodze decyzji zatwierdzenia zakładu przez Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Drawsku Pomorskim. Zatwierdzenie dokonywane jest po przeprowadzeniu kontroli, podczas której pracownicy sprawdzają spełnienie wymagań sanitarno-technicznych określonych przepisami obowiązującego prawa w danej placówce.
Wniosek o wpis i zatwierdzenie zakładu podlegającego urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej należy złożyć na co najmniej 14 dni przed dniem rozpoczęcia planowanej działalności - zgodnie z art. 64 Ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 o bezpieczeństwie żywności i żywienia.
Wymagania dla pomieszczeń zakładów produkcji oraz obrotu żywnością, które podlegają ocenie podczas kontroli na wniosek przedsiębiorcy, określone są w załączniku II do Rozporządzenia (WE) numer 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. Urz. UE L 139 str. 1).
Do wniosku należy dołączyć aktualny wpis do Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej lub Krajowego Rejestru Sądowego.
Dokumenty jakie przedsiębiorca powinien posiadać przy kontroli związanej z zatwierdzeniem zakładu:
- aktualny wynik mikrobiologicznego badania wody dla zakładów nowo otwartych lub dokonujących zmiany/przebudowy instalacji wodnej zakładu, który będzie spełniał wymagania dotyczące jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi, określone w aktualnie obowiązujących przepisach prawa,
- aktualny dokument potwierdzający sprawność wentylacji występującej w zakładzie,
- aktualną umowę na wywóz odpadów komunalnych
- opracowaną Księgę HACCP oraz GHP/GMP
- aktualne orzeczenie do celów sanitarno – epidemiologicznych
W myśl art. 63 Ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia zatwierdzenie nie jest wymagane w stosunku do:
- działalności w zakresie dostaw bezpośrednich,
- urządzeń dystrybucyjnych do sprzedaży żywności,
- obiektów lub urządzeń ruchomych lub tymczasowych, uprzednio dopuszczonych do prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie produkcji lub obrotu żywnością w innym państwie członkowskim Unii Europejskiej,
- gospodarstw agroturystycznych,
- podmiotów prowadzących działalność w zakresie produkcji win gronowych uzyskanych z winogron pochodzących z upraw własnych w ilości mniejszej niż 1000 hl w ciągu roku kalendarzowego zgodnie z zasadami określonymi w przepisach o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina,
- aptek, punktów aptecznych i hurtowni farmaceutycznych określonych przepisami prawa farmaceutycznego,
- sklepów zielarskich,
- przedsiębiorców prowadzących sprzedaż detaliczną innych niż środki spożywcze produktów oraz wprowadzających do obrotu środki spożywcze opakowane, trwałe mikrobiologicznie,
- producentów gazów technicznych na potrzeby podmiotów działających na rynku spożywczym,
- zakładów prowadzących działalność gospodarczą w zakresie pośrednictwa w sprzedaży żywności „na odległość” (sprzedaży wysyłkowej), w tym sprzedaży przez Internet,
- zakładów działających na rynku materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, w tym zakładów prowadzonych przez podmioty zajmujące się recyklingiem,
- podmiotów działających na rynku spożywczym prowadzących produkcję pierwotną,
- podmiotów prowadzących rolniczy handel detaliczny żywnością pochodzenia niezwierzęcego,
- podmiotów działających na rynku spożywczym przygotowujących żywność w pomieszczeniach używanych głównie jako prywatne domy mieszkalne, ale gdzie regularnie przygotowuje się żywność w celu wprowadzenia do obrotu, o których mowa w rozdziale III załącznika II do rozporządzenia nr 852/2004.
W przypadkach, o których mowa powyżej, podmiot działający na rynku spożywczym lub na rynku materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością jest zobowiązany złożyć wniosek o wpis do rejestru zakładów.