Praktyczny przewodnik, który poprawi Twoje bezpieczeństwo w kuchni
30.08.2024
Praktyczny przewodnik, który poprawi Twoje bezpieczeństwo w kuchni
Preferujesz sezonową i zrównoważoną żywność? Masz wybór! Upewnijmy się, że jest ona
bezpieczna do spożycia.
Oto praktyczny przewodnik, który poprawi Twoje bezpieczeństwo w kuchni:
Higiena: regularnie myj ręce i dezynfekuj powierzchnie.
Prawidłowe przechowywanie: oddzielaj żywność surową od gotowanej ; od razu wkładaj żywność do lodówki.
Prawidłowe gotowanie: upewnij się, że sok wyciekający z surowego mięsa jest klarowny, a nie różowy.
Odpowiednie temperatury: nie zostawiaj gotowanej żywności w temperaturze pokojowej na dłużej niż 2 godziny.
Zadbajmy o bezpieczeństwo i zdrowie naszych bliskich dzięki #Safe2EatEU!
https://www.efsa.europa.eu/en/safe2eat/proper-food-handling