W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Akcja Zdrowe Wakacje

Akcja „Zdrowe Wakacje”

  • Barszcz Sosnowskiego

Roślina osiąga wysokość do 4-5 m. Łodyga około 10 cm średnicy. Charakteryzuje się baldaszkowatymi kwiatostanami koloru białego oraz wielkimi liśćmi. Często jest mylony z koprem lub arcydzięglem. Toksyczną substancję produkują włoski znajdujące się na łodygach i liściach rośliny.

Miejsca występowania: łąki, pola uprawne, lasy, okolice dróg, brzegi rzek, jezior, potoków.

Toksyczności Barszczu Sosnowskiego sprzyja wilgoć i wysoka temperatura powietrza. Przebywanie w pobliżu rośliny stanowi duże zagrożenie dla zdrowia człowieka.

 

 

  • Kleszcze

Kleszcze przenoszą różne drobnoustroje wywołujące choroby, w tym wirusy, takie jak wirus KZM, a także bakterie wywołujące boreliozę. W przypadku KZM leczenie nie ma żadnego zastosowania po wystąpieniu choroby, ale dostępne są skuteczne szczepionki, aby temu zapobiec. W przypadku boreliozy jest dokładnie odwrotnie: Chorobę można skutecznie leczyć antybiotykami, ale obecnie nie istnieje zatwierdzona szczepionka umożliwiająca zapobieżenie zachorowaniu.

Wskazówki, które pomogą uniknąć pokłucia przez kleszcze:

- unikaj przebywania w wysokiej trawie lub zaroślach – nie tylko w lesie, ale również na łąkach i w miejskich parkach

- noś odpowiednie ubranie (długie spodnie i długa bluzka, okrycie głowy, kalosze). Kleszcza łatwiej też będzie zauważyć na jasnych ubraniach.

- nakładaj na skórę środek odstraszający insekty

- obejrzyj całe ciało w poszukiwaniu kleszczy po pobycie na łonie natury

- zaszczep się przeciw kleszczowemu zapaleniu mózgu

 

 

 

  • 10 zasad grzybiarza
  1. Zbieraj tylko te grzyby co do których jesteś absolutnie pewien, że są jadalne.
  2. Nie rozpoznawaj trujących grzybów po smaku. To, że wszystkie śmiertelnie trujące gatunki są gorzkie, jest mitem.
  3. Zbieraj grzyby w pełni wykształcone/dojrzałe. Dopiero wtedy posiadają cechy potrzebne do identyfikacji
  4. Grzyby wykręcaj lub delikatnie wycinaj, by nie uszkodzić grzybni, z której grzyb wyrasta.
  5. Nie niszcz grzybów, których nie zbierasz! Są pokarmem dla zwierząt, które żyją w lesie.
  6. Grzyby zbieraj do koszyka. W foliowej torebce mogą nabrać szkodliwych właściwości.
  7. Zachowaj w lesie ciszę. Hałas płoszy zwierzęta.
  8. Swoje śmieci zabierz ze sobą, a las pozostaw czystym i takim, jakim sam chciałbyś go zastać
  9. Korzystaj z atlasu do rozpoznawania grzybów. Warto odświeżać i uaktualniać swoją wiedzę.
  10. Spaceruj tylko znanymi ścieżkami aby się nie zgubić w lesie.   

 

  • Promieniowanie UV

Dzieci i młodzież są szczególnie narażone na szkodliwy wpływ promieniowania UV. Nadmierna ekspozycja dzieci i  młodzieży na słońce, szczególnie sztuczne, może przyczynić się do powstania raka skóry w późniejszym wieku. Mechanizmy dowodzące tej zależności nie są do końca jasne, ale pewne jest, że skóra jest bardziej podatna na szkodliwe skutki promieniowania UV w okresie rozwojowym. Narażenie na długotrwałą ekspozycję na promieniowanie UV (zarówno naturalne, jak i sztuczne – czyli korzystanie z solarium) w okresie dzieciństwa i dojrzewania, znacząco zwiększa ryzyko wystąpienia czerniaka i innych nowotworów skóry w późniejszym wieku, a w/w predyspozycja zwiększa się u osób narażonych na promieniowanie UV przed ukończeniem 18 roku życia.

 

Zalecane środki chroniące przed nadmiernym promieniowaniem UV (wg WHO):

- ogranicz czas przebywania w słońcu szczególnie koło południa, w godz. 10:00-15:00,

- rób przerwy w opalaniu się, częściej przebywaj w cieniu,

- noś ubrania ochronne, bawełniane, szczególnie chroń: oczy, twarz, szyję,

- noś okulary przeciwsłoneczne wyposażone w specjalne filtry,

- używaj kremów ochronnych o szerokim spektrum ochrony przeciwsłonecznej,

- chroń niemowlęta i dzieci już od najmłodszych lat i ucz je wraz z wiekiem

racjonalnego korzystania ze słońca.

 

 

Źródło: materiały GIS, MZ, WHO, kleszcze.info

{"register":{"columns":[]}}