W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Sekcja Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku

Sekcja Higieny Żywienia, Żywności i Przedmiotów Użytku - ZADANIA

  1. Do zadań Sekcji Higieny Żywienia, Żywności i Przedmiotów Użytku należy nadzór nad warunkami produkcji, transportu, przechowywania i sprzedaży żywności oraz warunków żywienia zbiorowego, a także nadzór nad warunkami higieniczno -  zdrowotnymi produkcji i obrotu przedmiotami użytku, materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu  z żywnością oraz innymi wyrobami mogącymi mieć wpływ na zdrowie ludzi.
  2. Zadania te realizowane są poprzez:
  • sprawowanie bieżącego nadzoru sanitarnego nad obiektami żywnościowo – żywieniowymi i nad przedmiotami użytku
  • kontrole przestrzegania przepisów określających wymagania higieniczne i zdrowotne warunków produkcji, transportu, przechowywania i obrotu żywności oraz warunków żywienia zbiorowego zamkniętego
  • udział w opiniowaniu projektów technologicznych budowy, rozbudowy, modernizacji obiektów branży żywnościowej i uczestnictwo w odbiorach tych obiektów
  • ocenę jakości żywienia w zakładach żywienia zbiorowego zamkniętego
  • nadzór nad jakością środków spożywczych,  substancjami pomagającymi w przetwarzaniu, dozwolonymi substancjami dodatkowymi pochodzenia krajowego oraz z importu
  • nadzór nad bezpieczeństwem zdrowotnym materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością
  • działanie w Systemie Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznych Produktach Żywnościowych i Środkach Żywienia Zwierząt (RASFF)
  • udział w likwidacji i opracowywaniu ognisk zbiorowych zatruć pokarmowych
  • wydawanie orzeczeń i opinii do wykonanych badań przeprowadzanych przez LBE-KŚiŻ
  • prowadzenie dokumentacji i sprawozdawczości
  • przygotowywanie projektów rozstrzygnięć podejmowanych przez Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego
{"register":{"columns":[]}}