UWAGA GRZYBIARZE
W siedzibie Powiatowej Stacji Sanitarno - Epidemiologicznej w Ełku
ul. Toruńska 6A/1, pok. 58,59
od poniedziałku do piatku
w godzinach 8.00 do 9.00 i od 14.00 do 15.00
można zasięgnąć porad klasyfikatora grzybów
10 zasad grzybiarza
- Zbieraj tylko te grzyby co do których jesteś absolutnie pewien, że są jadalne.
- Nie rozpoznawaj trujących grzybów po smaku. To, że wszystkie śmiertelnie trujące gatunki są gorzkie, jest mitem.
- Zbieraj grzyby w pełni wykształcone/dojrzałe. Dopiero wtedy posiadają cechy niezbędne do ich identyfikacji.
- Grzyby wykręcaj lub delikatnie wycinaj, aby nie uszkodzić grzybni, z której grzyb wyrasta.
- Nie niszcz grzybów, których nie zbierasz! Są pokarmem dla zwierząt, które żyją w lesie.
- Grzyby zbieraj do przewiewnego koszyka. W foliowej torebce mogą nabrać szkodliwych właściwości.
- Zachowaj w lesie ciszę. Hałas płoszy zwierzęta.
- Swoje śmieci zabierz ze sobą, a las pozostaw czystym i takim, jakim sam chciałbyś go zastać.
- Korzystaj z atlasu lub aplikacji mobilnej do rozpoznawania grzybów. Warto odświeżać i uaktualniać swoją wiedzę.
- Spaceruj tylko znanymi ścieżkami aby się nie zgubić w lesie.
Spożywania grzybów powinny unikać:
- kobiety w ciąży i karmiące,
- dzieci,
- osoby starsze,
- osoby z zaburzeniami funkcji układu trawiennego.
Materiały
ZATRUCIA_GRZYBAMI_broszuraZATRUCIA_GRZYBAMI_broszura.pdf 0.61MB