W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

UWAGA GRZYBIARZE

GRZYB

W siedzibie Powiatowej Stacji Sanitarno - Epidemiologicznej w Ełku

ul. Toruńska 6A/1, pok. 58,59 

od poniedziałku do piatku 

w godzinach 8.00 do 9.00 i od 14.00 do 15.00 

można zasięgnąć porad klasyfikatora grzybów 

10 zasad grzybiarza

  1. Zbieraj tylko te grzyby co do których jesteś absolutnie pewien, że są jadalne.
  2. Nie rozpoznawaj trujących grzybów po smaku. To, że wszystkie śmiertelnie trujące gatunki są gorzkie, jest mitem.
  3. Zbieraj grzyby w pełni wykształcone/dojrzałe. Dopiero wtedy posiadają cechy niezbędne do ich identyfikacji.
  4. Grzyby wykręcaj lub delikatnie wycinaj, aby nie uszkodzić grzybni, z której grzyb wyrasta.
  5. Nie niszcz grzybów, których nie zbierasz! Są pokarmem dla zwierząt, które żyją w lesie.
  6. Grzyby zbieraj do przewiewnego koszyka. W foliowej torebce mogą nabrać szkodliwych właściwości.
  7. Zachowaj w lesie ciszę. Hałas płoszy zwierzęta.
  8. Swoje śmieci zabierz ze sobą, a las pozostaw czystym i takim, jakim sam chciałbyś go zastać.
  9. Korzystaj z atlasu lub aplikacji mobilnej do rozpoznawania grzybów. Warto odświeżać i uaktualniać swoją wiedzę.
  10. Spaceruj tylko znanymi ścieżkami aby się nie zgubić w lesie.   

 

Spożywania grzybów powinny unikać:

  • kobiety w ciąży i karmiące,
  • dzieci,
  • osoby starsze,
  • osoby z zaburzeniami funkcji układu trawiennego.

Materiały

ZATRUCIA​_GRZYBAMI​_broszura
ZATRUCIA​_GRZYBAMI​_broszura.pdf 0.61MB
{"register":{"columns":[]}}