UWAGA GRZYBIARZE
W siedzibie Powiatowej Stacji Sanitarno - Epidemiologicznej w Ełku
ul. Toruńska 6A/1, pok. 58,59
od poniedziałku do piatku
w godzinach 8.00 do 9.00 i od 14.00 do 15.00
można zasięgnąć porad klasyfikatora grzybów
Do oceny grzybów należy przynosić całe owocniki (kapelusz oraz trzon) ponieważ istotne cechy diagnostyczne znajdują się na trzonie owocnika.
Poradnictwo grzybowe prowadzone jest wyłącznie dla osób prywatnych, zbierających grzyby na własne potrzeby w zakresie gatunków dopuszczonych do obrotu Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 17 maja 2011 r. w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych, środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy (Dz. U. z 2023 r. poz. 2237).
10 zasad grzybiarza
- Zbieraj tylko te grzyby co do których jesteś absolutnie pewien, że są jadalne.
- Nie rozpoznawaj trujących grzybów po smaku. To, że wszystkie śmiertelnie trujące gatunki są gorzkie, jest mitem.
- Zbieraj grzyby w pełni wykształcone/dojrzałe. Dopiero wtedy posiadają cechy niezbędne do ich identyfikacji.
- Grzyby wykręcaj lub delikatnie wycinaj, aby nie uszkodzić grzybni, z której grzyb wyrasta.
- Nie niszcz grzybów, których nie zbierasz! Są pokarmem dla zwierząt, które żyją w lesie.
- Grzyby zbieraj do przewiewnego koszyka. W foliowej torebce mogą nabrać szkodliwych właściwości.
- Zachowaj w lesie ciszę. Hałas płoszy zwierzęta.
- Swoje śmieci zabierz ze sobą, a las pozostaw czystym i takim, jakim sam chciałbyś go zastać.
- Korzystaj z atlasu lub aplikacji mobilnej do rozpoznawania grzybów. Warto odświeżać i uaktualniać swoją wiedzę.
- Spaceruj tylko znanymi ścieżkami aby się nie zgubić w lesie.
Spożywania grzybów powinny unikać:
- kobiety w ciąży i karmiące,
- dzieci,
- osoby starsze,
- osoby z zaburzeniami funkcji układu trawiennego.
Materiały
ZATRUCIA_GRZYBAMI_broszuraZATRUCIA_GRZYBAMI_broszura.pdf 0.61MB