Zadania Sekcji Higieny Żywności, Żywienia i PU
Sekcja Higieny Żywienia, Żywności i Przedmiotów Użytku - ZADANIA
- Do zadań Sekcji Higieny Żywienia, Żywności i Przedmiotów Użytku należy nadzór nad warunkami produkcji, transportu, przechowywania i sprzedaży żywności oraz warunków żywienia zbiorowego, a także nadzór nad warunkami higieniczno - zdrowotnymi produkcji i obrotu przedmiotami użytku, materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością oraz innymi wyrobami mogącymi mieć wpływ na zdrowie ludzi.
- Zadania te realizowane są poprzez:
- sprawowanie bieżącego nadzoru sanitarnego nad obiektami żywnościowo – żywieniowymi i nad przedmiotami użytku
- kontrole przestrzegania przepisów określających wymagania higieniczne i zdrowotne warunków produkcji, transportu, przechowywania i obrotu żywności oraz warunków żywienia zbiorowego zamkniętego
- udział w opiniowaniu projektów technologicznych budowy, rozbudowy, modernizacji obiektów branży żywnościowej i uczestnictwo w odbiorach tych obiektów
- ocenę jakości żywienia w zakładach żywienia zbiorowego zamkniętego
- nadzór nad jakością środków spożywczych, substancjami pomagającymi w przetwarzaniu, dozwolonymi substancjami dodatkowymi pochodzenia krajowego oraz z importu
- nadzór nad bezpieczeństwem zdrowotnym materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością
- działanie w Systemie Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznych Produktach Żywnościowych i Środkach Żywienia Zwierząt (RASFF)
- udział w likwidacji i opracowywaniu ognisk zbiorowych zatruć pokarmowych
- wydawanie orzeczeń i opinii do wykonanych badań przeprowadzanych przez LBE-KŚiŻ
- prowadzenie dokumentacji i sprawozdawczości
- przygotowywanie projektów rozstrzygnięć podejmowanych przez Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego