Placówki opieki nad dziećmi - krok po kroku
04.04.2024
Placówki opieki nad dziećmi – krok po kroku
Akty prawne
Przedszkola:
- Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (t.j. Dz. U.
z 2022r., poz. 1225 ze zm.); - Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 26 września 1997r.
w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy (t.j. Dz. U. z 2003r.,
Nr 169 poz. 1650 ze zm.);
- Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej i Sportu z dnia 31 grudnia 2002r.
w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny w szkołach i placówkach publicznych (Dz.U. z 2020 r., poz. 1604); - Rozporządzenie (WE) Nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29.04.2004r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. Urz. UE. L Nr 139 z dnia 30.04.2004r. str. 1 ze zm.);
- Ustawa z dnia 5 grudnia 2008r. o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi (t.j. Dz. U. z 2023r. poz. 1284 ze zm.);
Przy projektowaniu nowych obiektów zalecane korzystanie z wytycznych programowo – funkcjonalnych projektowania przedszkoli, wydanych przez Ministerstwo Oświaty
i Wychowania w październiku 1979r.
Punkty i zespoły przedszkolne:
- Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 28 sierpnia 2017r. w sprawie rodzajów innych form wychowania przedszkolnego, warunków tworzenia
i organizowania tych form oraz sposobu ich działania (t.j. Dz. U. z 2020r. poz. 1520); - Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej i Sportu z dnia 31 grudnia 2002r.
w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny w szkołach i placówkach publicznych (Dz.U. z 2020r., poz. 1604); - Rozporządzenie (WE) Nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29.04.2004r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. Urz. UE. L Nr 139 z dnia 30.04.2004r. str. 1 ze zm.);
- Ustawa z dnia 5 grudnia 2008r. o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi (t.j. Dz. U. z 2023r. poz. 1284 ze zm.);
Żłobki i kluby dziecięce:
- Ustawa z dnia 4 lutego 2011r. o opiece nad dziećmi w wieku do lat 3 (t.j. Dz. U. z 2024r. poz. 338);
- Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 10 lipca 2014r. w sprawie wymagań lokalowych i sanitarnych jakie musi spełniać lokal, w którym ma być prowadzony żłobek lub klub dziecięcy (t.j. Dz. U. z 2019r. poz. 72);
- Rozporządzenie (WE) Nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29.04.2004r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. Urz. UE. L Nr 139 z dnia 30.04.2004r. str. 1 ze zm.);
- Ustawa z dnia 5 grudnia 2008r. o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi (t.j. Dz. U. z 2023r. poz. 1284 ze zm.);
Punkty opieki nad dziećmi, nie będące placówkami oświatowymi (działalność gospodarcza):
- Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie
(t.j. Dz. U. z 2022r., poz. 1225 ze zm.); - Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 26 września 1997r.
w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy (t.j. Dz. U. z 2003r.,
Nr 169 poz. 1650 ze zm.); - Rozporządzenie (WE) Nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29.04.2004r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. Urz. UE. L Nr 139 z dnia 30.04.2004r. str. 1 ze zm.);
- Ustawa z dnia 5 grudnia 2008r. o zapobieganiu oraz z walczaniu zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi (t.j. Dz. U. z 2023r. poz. 1284 ze zm.);
Formalności z udziałem Państwowej Inspekcji Sanitarnej
- dla placówek oświatowych (publiczne i niepubliczne przedszkola, punkty/zespoły przedszkolne), a także żłobków wymagane jest uzyskanie opinii (w przypadku żłobków - decyzji) Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Gdańsku
o zapewnieniu bezpiecznych i higienicznych warunków pobytu dzieci; - bez względu na formę opieki nad dziećmi (placówki oświatowe, działalność gospodarcza, żłobki/kluby dziecięce), prowadzenie działalności, polegającej
na żywieniu dzieci, wymaga uzyskania decyzji Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Gdańsku o zatwierdzeniu zakładu; - wnioski ws. wydania opinii/decyzji j.w. należy składać:
- osobiście w sekretariacie głównym pokój 420, piętro IV budynku lub do wrzutni na III piętrze budynku PSSE w Gdańsku w godz. 7.30-15.00;
- za pośrednictwem poczty elektronicznej na adres email: psse.gdansk@sanepid.gov.pl;
- za pośrednictwem operatora pocztowego na adres Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Gdańsku, 80-858 Gdańsk, ul. Wałowa 27.
Wniosek ws. wydania opinii j.w. powinien zawierać:
- dokładne dane wnioskodawcy (imię i nazwisko, adres zameldowania lub nazwa firmy i jej siedziba, numer NIP, Regon, kontakt telefoniczny);
- powód wystąpienia do Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego
w Gdańsku (zgłoszenie obiektu do użytkowania); - krótki opis sprawy (przeznaczenie i lokalizacja obiektu lub lokalu, rodzaj
i zakres działalności); - plan technologiczny pomieszczeń (obiekt istniejący).
Podczas kontroli, przeprowadzanej przez upoważnionego pracownika Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Gdańsku, należy przedłożyć następujące dokumenty:
- dokument potwierdzający prawo do dysponowania obiektem (akt własności
lub umowa najmu); - dokument potwierdzający funkcję przedmiotowego obiektu;
- pisemną informację o zasadach funkcjonowania placówki (min. planowane zatrudnienie, liczba uczniów, godziny funkcjonowania placówki);
- protokół kominiarski lub badanie skuteczności instalacji wentylacji mechanicznej wraz z projektem instalacji;
- sprawozdanie z bakteriologicznego badania wody z instalacji wewnętrznej obiektu;
- protokół z badania natężenia oświetlenia;
- analizę nasłonecznienia;
- protokół z badania skuteczności ochrony przeciwporażeniowej instalacji elektrycznej;
- atesty i certyfikaty na meble i wyposażenie;
- wymagane prawem zgody na odstępstwa od przepisów;
- w szczególnych przypadkach, budzących wątpliwość upoważnionych przedstawicieli PPIS w Gdańsku podczas kontroli (co do hałasu lub zapachu) - protokół z pomiarów poziomu hałasu od urządzeń instalacji wentylacji mechanicznej i klimatyzacji w pomieszczeniach, sprawozdanie z badania czynników szkodliwych dla zdrowia w pomieszczeniach przeznaczonych na pobyt ludzi.
Poszukiwanie lokalu – podstawowe kryteria
- lokal wydzielony z pozostałej funkcji budynku;
- wysokość pomieszczeń:
- przedszkola i punkty opieki nad dzieckiem (w ramach działalności gospodarczej) - min. 3,0 m;
- punkty/zespoły przedszkolne oraz żłobki/kluby dziecięce - nie mniej niż 2,5 m;
- oświetlenie światłem naturalnym pomieszczeń, przeznaczonych na pobyt dzieci
oraz oświetlenie światłem sztucznym o parametrach zgodnych z Polską Normą; - powierzchnia sal dla dzieci (nie mniej niż wskaźniki zawarte w wyżej wskazanym rozporządzeniu, dotyczącym punktów i zespołów przedszkolnych):
- 3÷5 dzieci: 16 m2;
- powyżej 5 dzieci oraz pobyt do 5 godzin dziennie bez leżakowania: 16 m2 + 2 m2 na każde dziecko;
- powyżej 5 dzieci oraz pobyt powyżej 5 godzin dziennie z leżakowaniem: 16 m2 + 2,5 m2 na każde dziecko;
- pomieszczenia higieniczno - sanitarne:
- personel:
na podstawie wyżej wskazanych przepisów budowlanych i bhp oraz przepisów dotyczących żywienia zbiorowego (za wyjątkiem punktów/zespołów przedszkolnych oraz żłobków/klubów dziecięcych); w punktach przedszkolnych dopuszcza się możliwość korzystania przez osoby wykonujące pracę w punkcie/zespole przedszkolnym z urządzeń sanitarnych przewidzianych dla dzieci, za wyjątkiem osób przygotowujących posiłki w oparciu o pełną produkcję. Personel powinien posiadać orzeczenia lekarskie do celów sanitarno - epidemiologicznych, wydane przez lekarza pierwszego kontaktu lub lekarza medycyny pracy, na podstawie stosownych badań. - dzieci:
w żłobkach/klubach dziecięcych - 1 miska ustępowa dla 20 dzieci,
1 umywalka na 15 dzieci, 1 natrysk; w przedszkolach - 1 miska ustępowa
i 1 umywalka dla 10 dzieci oraz 1 natrysk; w punktach/zespołach przedszkolnych - 1 miska ustępowa i 1 umywalka dla 15 dzieci oraz 1 natrysk; opieka nad dzieckiem w ramach działalności gospodarczej - wyżej wskazane przepisy budowlane; - szatnie:
- usytuowanie przy wejściu do lokalu;
- powierzchnia 0,5 m2 przypadająca na każde dziecko;
- wyposażenie w szafki indywidualne;
- pomieszczenia dla potrzeb żywienia zbiorowego:
- catering - posiłki w opakowaniach jednostkowych - możliwość serwowania posiłków bezpośrednio na sali dla dzieci;
- catering - porcjowanie i podgrzewanie posiłków - pomieszczenie kuchni;
- przygotowywanie posiłków w oparciu o pełną produkcję - pomieszczenie kuchni, obieralnia brudna, ewentualnie magazyn;
- w przypadku korzystania z naczyń i sztućców tradycyjnych - zmywalnia naczyń, wyposażona m.in. w zmywarko-wyparzarkę (temp. min +85 st. C);
- wentylacja pomieszczeń: grawitacyjna lub mechaniczna, dostosowana do funkcji pomieszczeń.
Wyposażenie lokalu:
- materiały budowlane (farby, wykładziny podłogowe, armatura, instalacje itp.), dopuszczone do stosowania, posiadające wymagane prawem atesty, certyfikaty, deklaracje zgodności;
- centralna regulacja temperatury ciepłej wody w punktach czerpalnych wody (umywalki i natryski w łazienkach dzieci);
- meble dostosowane do wymagań ergonomii;
- wyposażenie posiadające atesty lub certyfikaty, natomiast zabawki - oznakowanie CE;
- osłony ograniczające kontakt z elementem grzejnym;
- miejsce na leżaki oraz indywidualne miejsca na pościel dzieci;
- wydzielone miejsce do przechowywania sprzętu i środków do utrzymania czystości, zabezpieczone przed dostępem dzieci;
- plac zabaw dla dzieci z urządzeniami, umożliwiającymi bezpieczne użytkowanie i posiadającymi certyfikaty.