Załatwianie spraw
Przyjmowanie i załatwianie spraw
-
Rejestracja i zatwierdzanie zakładów sektora spożywczego
Podstawa prawna: Art.61,62,63,64 Ustawy z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tj. Dz. U. z 2023r. poz.1448),-
Wniosek o wpis do rejestru zakładów prowadzonego przez Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Gdańsku wymagany jest w odniesieniu do:
-
działalności w zakresie dostaw bezpośrednich,
-
urządzeń dystrybucyjnych do sprzedaży żywności,
-
obiektów lub urządzeń ruchomych lub tymczasowych, uprzednio dopuszczonych do prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie produkcji lub obrotu żywnością w innym państwie członkowskim Unii Europejskiej,
-
gospodarstw agroturystycznych,
-
podmiotów będących drobnymi producentami wina z upraw własnych w rozumieniu art. 2 pkt 24 ustawy z dnia 2 grudnia 2021r. o wyrobach winiarskich (Dz. U. z 2022 r. poz. 24) w ilości mniejszej niż 1000 hektolitrów w roku winiarskim.
5a. przedsiębiorców określonych w art.9 ust. 1 ustawy z dnia 2 grudnia 2021r. o wyrobach winiarskich. -
aptek, punktów aptecznych i hurtowni farmaceutycznych określonych przepisami prawa farmaceutycznego,
-
sklepów zielarskich,
-
przedsiębiorców prowadzących sprzedaż detaliczną innych niż środki spożywcze produktów oraz wprowadzających do obrotu środki spożywcze opakowane, trwałe mikrobiologicznie,
-
Producentów gazów technicznych na potrzeby podmiotów działających na rynku spożywczym,
-
zakładów prowadzących działalność gospodarczą w zakresie pośrednictwa w sprzedaży żywności na odległość (sprzedaży wysyłkowej), w tym sprzedaży przez Internet,
-
zakładów działających na rynku materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, w tym zakładów prowadzonych przez podmioty zajmujące się recyklingiem,
-
podmiotów działających na rynku spożywczym prowadzących produkcję pierwotną.
Wniosek powinien zawierać:
-
imię i nazwisko, numer PESEL, miejsce zamieszkania i adres albo nazwę, siedzibę i adres wnioskodawcy oraz numer REGON oraz numer identyfikacji podatkowej (NIP), jeżeli podmiot takie numery posiada,
-
określenie rodzaju i zakresu działalności, która ma być prowadzona w zakładzie, w tym rodzaju żywności, która ma być przedmiotem produkcji lub obrotu,
-
określenie lokalizacji zakładu lub miejsca prowadzenia działalności gospodarczej.
Do wniosku należy dołączyć:
-
aktualny odpis z Krajowego Rejestru Sądowego albo zaświadczenie o wpisie do Ewidencji Działalności Gospodarczej. Jeśli wnioskodawca prowadzi działalność gospodarczą,
-
zaświadczenie o wpisie do ewidencji gospodarstw rolnych, w rozumieniu przepisów o krajowym systemie ewidencji producentów, ewidencji gospodarstw rolnych oraz ewidencji wniosków o przyznanie płatności, zawierające numer identyfikacyjny - w odniesieniu do podmiotów działających na rynku spożywczym prowadzących działalność w zakresie produkcji pierwotnej lub dostaw bezpośrednich,
-
w przypadku zgłoszenia urządzeń dystrybucyjnych do sprzedaży żywności - wykaz tych
urządzeń zawierający typ urządzenia, nazwę producenta i rok jego produkcji oraz datę
uruchomienia.
Wniosek o wpis do rejestru zakładów należy składać w terminie co najmniej 14 dni przed dniem rozpoczęcia planowanej działalności w sekretariacie PSSE w Gdańsku, ul. Wałowa 27, pokój nr 420, IV piętro, w godzinach 7:30-15:00.
-
-
Wniosek o zatwierdzenie zakładu (w drodze decyzji) i o wpis do rejestru prowadzonego przez Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Gdańsku są zobowiązane złożyć wszystkie zakłady sektora spożywczego działające na terenie miasta Gdańska, które:
-
produkują lub wprowadzają do obrotu żywność pochodzenia niezwierzęcego,
-
wprowadzają do obrotu produkty pochodzenia zwierzęcego, nieobjętych urzędową kontrolą organów Inspekcji Weterynaryjnej,
-
produkują lub wprowadzają do obrotu żywność zawierającą jednocześnie środki spożywcze pochodzenia niezwierzącego i produkty pochodzenia zwierzęcego,
-
działają na rynku materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością, w tym zakładów prowadzonych przez podmioty zajmujące się recyklingiem.
Wniosek powinien zawierać:
-
imię i nazwisko, numer PESEL, miejsce zamieszkania i adres albo nazwę, siedzibę i adres wnioskodawcy oraz numer REGON oraz numer identyfikacji podatkowej (NIP), jeżeli podmiot takie numery posiada,
-
określenie rodzaju i zakresu działalności, która ma być prowadzona w zakładzie, w tym rodzaju żywności, która ma być przedmiotem produkcji lub obrotu,
-
określenie lokalizacji zakładu lub miejsca prowadzenia działalności gospodarczej.
Do wniosku należy dołączyć:
-
aktualny odpis z Krajowego Rejestru Sądowego albo zaświadczenie o wpisie do Ewidencji Działalności Gospodarczej. Jeśli wnioskodawca prowadzi działalność gospodarczą,
Wniosek o zatwierdzenie zakładu i o wpis do rejestru zakładów należy składać w terminie co najmniej 14 dni przed dniem rozpoczęcia planowanej działalności w sekretariacie PSSE w Gdańsku, ul. Wałowa 27, pokój nr 420, IV piętro, w godzinach 7:30-15:00.
-
-
Wniosek o dokonanie zmian w rejestrze zakładów są zobowiązane złożyć podmioty działające na terenie miasta Gdańska w sektorze spożywczym lub na rynku materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, znajdujące się już pod nadzorem (w rejestrze) Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Gdańsku
Wniosek powinien zawierać:-
imię i nazwisko, numer PESEL, miejsce zamieszkania i adres albo nazwę, siedzibę i adres wnioskodawcy oraz numer REGON i numer identyfikacji podatkowej (NIP), jeżeli podmiot takie numery posiada,
-
określenie czego dotyczy zmiana
-
określenie lokalizacji zakładu lub miejsca prowadzenia działalności gospodarczej.
Wniosek o dokonanie zmian w rejestrze zakładów należy złożyć w terminie 30 dni od dnia powstania zmiany w sekretariacie PSSE w Gdańsku, ul. Wałowa 27, pokój nr 420, IV piętro, w godzinach 7:30-15:00.
-
-
Wniosek o wykreślenie z rejestru zakładów zobowiązane są złożyć podmioty znajdujące się w rejestrze zakładów nadzorowanych przez Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Gdańsku, po zakończeniu działalności.
-
-
Informacja dla importerów lub eksporterów korzystających z odpraw w urzędach i składach celnych na terenie miasta Gdańska.
Dokumentacja niezbędna do uzyskania świadectwa jakości zdrowotnej importowanych środków spożywczych, dozwolonych substancji dodatkowych, substancji pomagających w przetwarzaniu oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością:-
Prawidłowo i czytelnie wypełniony "wniosek". Wniosek powinien być wypełniony w 3 egzemplarzach oddzielnie dla każdej partii towarów (wzór wniosku do pobrania z działu "Druki do pobrania")
-
Dokumenty pozwalające na identyfikację towaru (karnet TIR lub CMR, specyfikacje, faktury, SAD) - z przedłożonych dokumentów muszą wynikać dane dotyczące nazwy produktu, wielkości partii, kraju pochodzenia, nazwy producenta i importera oraz miejsca docelowego przeznaczenia produktu.
-
Certyfikaty i deklaracje producenta potwierdzające zgodność produktu z wymaganiami zawartymi w obowiązujących przepisach na teranie Unii Europejskiej.
W uzasadnionych przypadkach, przed wydaniem świadectwa dopuszczającego towar do obrotu może być również wymagane przedstawienie deklaracji producenta dotyczących:
-
Zanieczyszczeń chemicznych i biologicznych,
-
Skażeń promieniotwórczych,
-
Deklaracji producenta, że środek spożywczy nie pochodzi z genetycznej modyfikacji lub w przypadku jego genetycznej modyfikacji deklarację producenta oraz wyniki badań
Jednocześnie informujemy, że za czynności związane z graniczną kontrolą sanitarną pobierane są opłaty* w formie decyzji, do wystawienia której potrzebne są dane płatnika:
-
pełna nazwa oraz dokładny adres firmy.
-
w przypadku spółek nie posiadających osobowości prawnej wymagane jest podanie imienia i nazwiska właściciela lub współwłaściciela
-
Numer Identyfikacji Podatkowej (NIP)
* Opłaty za czynności kontrolne pobierane są zgodnie z art. 36 ust. 3 ustawy z dnia 14 marca 1985r. o Państwowej Inspekcji Sanitarnej (t.j. Dz. U. z 2024r. poz. 416) Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 5 października 2017 r. w sprawie opłat za czynności wykonywane przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej w ramach urzędowych kontroli żywności (Dz. U. z 2017r. poz. 2012 z późn. zm.)
-
-