W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: stwierdzenie niedeklarowanego białka soi w konserwie mięsnej

02.12.2024

Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności

Zagrożenie:

W produkcie zbadanym przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność białka soi. Na etykiecie produktu nie umieszczono odpowiedniej informacji dotyczącej obecności tego składnika alergennego.

Spożycie produktu przez osoby z alergią na białka soi może wywołać u nich reakcję alergiczną.

Szczegóły dotyczące produktu:

Produkt: Konserwa turystyczna. Mielonka wieprzowa sterylizowana, Sokołów, 300 g

Numer partii: 03.03.2026 416A.E

Data minimalnej trwałości: 03.03.2026

Producent: Sokołów S.A., Al.550-lecia 1, 08-300 Sokołów Podlaski, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 18040201 WE

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:

Producent niezwłocznie po otrzymaniu informacji zobowiązał się do powiadomienia wszystkich odbiorców wskazanej partii o konieczności wycofania go z obrotu handlowego i zwrotu. W chwili obecnej przeprowadzana jest dokładna analiza przyczyny niezgodności i ustalanie działań naprawczych.

Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofania.

Zalecenia dla konsumentów:

Osoby z alergią na białko soi nie powinny spożywać wskazanej w komunikacie partii produktu.

Źródło GIS, link: https://www.gov.pl/web/gis/ostrzezenie-publiczne-dotyczace-zywnosci-stwierdzenie-niedeklarowanego-bialka-soi-w-konserwie-miesnej

Zdjęcia (4)

{"register":{"columns":[]}}