Tydzień higieny rąk
11.07.2023
Mycie rąk to najprostsza i najbardziej efektywna metoda zapobiegania zatruciom pokarmowym, chorobom wirusowym, pasożytniczym i skórnym.
Eksperci zalecają, by myć ręce w następujących sytuacjach:
- po powrocie do domu z pracy, ze sklepu, po podróży środkami komunikacji miejskiej;
- przed przystąpieniem do posiłku, przed jego przygotowywaniem;
- po skorzystaniu z toalety;
- po kontakcie ze zwierzętami i przedmiotami należącymi do nich:
- po kichaniu, kasłaniu, czyszczeniu nosa;
- po wykonaniu opatrunku na skaleczeniu, ranie, zmianach skórnych;
- po czynnościach porządkowych, wyniesieniu śmieci;
- po trzymaniu pieniędzy;
- po kontakcie z osobą chorą w domu lub w szpitalu;
- podczas opieki nad dziećmi – bawiąc się, często wkładają one do ust najrozmaitsze przedmioty, a w ten sposób bakterie i wirusy znajdujące się np. na zabawkach, których opiekunowie dotykali nieumytymi rękoma, przedostają się do układu pokarmowego dziecka.
Aby skutecznie umyć ręce należy pamiętać o podstawowych zasadach:
- myć ręce ok. 30 sekund
- mycie rozpocząć od zmoczenia rąk wodą
- nabrać tyle mydła, aby pokryły całą powierzchnię dłoni
- dokładnie rozprowadzić mydło po powierzchni pocierając o siebie rozprostowane dłonie
- pamiętać o dokładnym umyciu przestrzeni między palcami, grzbietów palców oraz okolic kciuków
- na koniec dokładnie opłukać ręce wodą i wytrzeć ręce do sucha jednorazowym ręcznikiem