Sekcja Nadzoru Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku
Sekcja Nadzoru Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku prowadzi nadzór nad przestrzeganiem przepisów określających wymagania higieniczne i zdrowotne warunków produkcji, transportu, przechowywania i obrotu żywnością, warunków żywienia zbiorowego, warunków produkcji i obrotu materiałami i wyrobami do kontaktu z żywnością oraz produktami kosmetycznymi.
Sekcja realizuje zadania w szczególności poprzez:
- kontrolę przestrzegania przepisów określających wymagania higieniczne i zdrowotne w zakresie produkcji oraz wprowadzania do obrotu środków spożywczych, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz produktów kosmetycznych
- prowadzenie postępowania administracyjnego i egzekucyjnego w administracji w celu poprawy stwierdzonego niewłaściwego stanu sanitarno - higienicznego w nadzorowanych obiektach
- podejmowanie działań mających na celu ochronę zdrowia lub życia konsumentów w przypadku stwierdzenia nieprawidłowości zagrażających ich zdrowiu lub życiu
- udział w opracowywaniu, dokumentowaniu ognisk zbiorowych zatruć pokarmowych oraz współpraca w tym zakresie z innymi komórkami organizacyjnymi
- współudział w opiniowaniu projektów i w odbiorze przejmowanych pod nadzór obiektów żywnościowo- żywieniowych
- ocenę stopnia wdrożenia i skuteczności funkcjonowania zasad Dobrej Praktyki Higienicznej- GHP, Dobrej Praktyki Produkcyjnej- GMP i systemu analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli HACCP w nadzorowanych obiektach
- ocenę jakości żywienia w zakładach żywienia zbiorowego zamkniętego, w tym w jednostkach systemu oświaty
- prowadzenie postępowania w ramach systemów szybkiego ostrzegania o niebezpiecznych produktach żywnościowych i nieżywnościowych RASFF i RAPEX
- podejmowanie działań w wyniku otrzymanych informacji dotyczących niewłaściwego stanu sanitarnego
- pobieranie próbek żywności oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością do badań laboratoryjnych w ramach urzędowej kontroli żywności i monitoringu
- pobieranie próbek produktów kosmetycznych do badań laboratoryjnych w ramach urzędowej kontroli produktów kosmetycznych
- współpracę z innymi organami urzędowej kontroli żywności w ramach kompetencji i zawartych porozumień
- prowadzenie ewidencji nadzorowanych obiektów i podejmowanych działań, w tym z wykorzystaniem systemów informatycznych
Materiały
Wniosek_o_zatwierdzenie_zakładu_i_o_wpis_do_rejestru_zakładów_podlegających_urzędowej_kontroli_organów_Państwowej_Inspekcji_SanitarnejWniosek_o_zatwierdzenie_zakładu_i_o_wpis_do_rejestru_zakładów_podlegających_urzędowej_kontroli_organów_Państwowej_Inspekcji_Sanitarnej.doc 0.04MB Wniosek_o_wykreślenie_zakładu_z_rejestru_zakładów_podlegających_urzędowej_kontroli_organów_Państwowej_Inspekcji_Sanitarnej
Wniosek_o_wykreślenie_zakładu_z_rejestru_zakładów_podlegających_urzędowej_kontroli_organów_Państwowej_Inspekcji_Sanitarnej.doc 0.04MB Wniosek_o_wydanie_zaświadczenia_o_dokonaniu_wpisu_do_rejestru_zakładów_podlegających_urzędowej_kontroli_organów_Państwowej_Inspekcji_Sanitarnej
Wniosek_o_wydanie_zaświadczenia_o_dokonaniu_wpisu_do_rejestru_zakładów_podlegających_urzędowej_kontroli_organów_Państwowej_Inspekcji_Sanitarnej.doc 0.03MB Wniosek_o_wpis_zakładu_do_rejestru_zakładów_podlegających_urzędowej_kontroli_organów_Państwowej_Inspekcji_Sanitarnej
Wniosek_o_wpis_zakładu_do_rejestru_zakładów_podlegających_urzędowej_kontroli_organów_Państwowej_Inspekcji_Sanitarnej.doc 0.05MB Wniosek_o_dokonanie_zmian_w_rejestrze_zakładów_podlegających_urzędowej_kontroli_organów_Państwowej_Inspekcji_Sanitarnej
Wniosek_o_dokonanie_zmian_w_rejestrze_zakładów_podlegających_urzędowej_kontroli_organów_Państwowej_Inspekcji_Sanitarnej.doc 0.04MB